Робот пълзи през мозъка и лекува пациенти с инсулт

Методът е разработен на базата на магнитни полета

Здраве
12:31 - 30 Август 2019
3104
Робот пълзи през мозъка и лекува пациенти с инсулт

Малък робот, подобен на змия, е разработен за лечение на пациенти с инсулт, като изчиства запушванията на кръвоносните съдове и доставя лекарства директно в мозъка, пише "Дейли мейл".

Тел с широчина 0,5 мм се задвижва през тялото с помощта на магнитни полета, които могат да бъдат компютърно контролирани. Въпреки че роботът все още не е тестван върху човек, инженерите са доказали функциите му на миниатюрен курс и в модел с размер на мозъка. Те се надяват, че един ден ще бъде използван за лечение на хора с животозастрашаващо кървене или блокажи в мозъка, и ще ускори терапията им, за да ги спаси в жизненоважни моменти.

Учени от Масачузетския технологичен институт в Бостън са разработили малкия робот, подобен на змия, който е дълъг няколко сантиметра. Той е направен от гъвкава смес от никел и титан, и е покрит със смазващ хидрогел, който му помага да се плъзга, без да уврежда тъканта. Учените, включително професорът от Масачузетския технологичен институт д-р Хуан Джао, заявиха, че жицата може да се инжектира на пациенти и да се контролира с магнити или дори със собствени вътрешни двигатели. Също така, може да доставя лекарства до мястото на мозъчното нараняване или да бъде снабден с лазер, за да разгради всички съсиреци, които спират кръвния поток в мозъка.

Д-р Джао заявил:

"Ако острият инсулт може да бъде лекуван в рамките на първите 90 минути, процентът на оцеляване на пациентите може да се увеличи значително. Ако бихме могли да проектираме устройство за обратно блокиране на кръвоносните съдове в рамките на този „златен час“, потенциално бихме могли да избегнем трайни увреждания на мозъка. Това е нашата надежда."

Кръвните съсиреци, блокиращи циркулацията в мозъка, причиняват около 85 на сто от всички инсулти.