Романът „Книжарницата в Алжир“ – вълнуващо пътешествие с Камю и Екзюпери

Красив разказ за Средиземноморието и забравената книжарница „Истински богатства“

Книги
11:45 - 03 Юли 2023
2216
Романът „Книжарницата в Алжир“ – вълнуващо пътешествие с Камю и Екзюпери

Град Алжир – едновременно омаен и зловещ – крие безброй истории: тъжни и вдъхновяващи, трагични, но и героични. Една от тези истински приказки – красива, ала забравена, ни разказва новият роман „Книжарницата в Алжир“. Творбата на младата писателка Каутер Адими е сред номинираните за наградата „Гонкур“ през 2017 г. и вече е преведена на над 10 езика. Българското издание със знака на „Кръг“ излезе в края на юни в превод от френски на Гриша Атанасов и с корица от Виктория Видевска.

Романът ни повежда на вълнуващо пътешествие из стръмните улици на град Алжир от 30-те години до наши дни. Той разкрива част от богатата история и култура на африканската страна, като умело я преплита с живота на една действителна личност – юноша, който няма друго, освен големи мечти.

И тъй като съдбата обича смелите, Едмон Шарло (1915 – 2004) се възползва от нейното благоволение. Младият мъж копнее за книжарница, в която се продават нови и стари книги, която не е просто магазин, а място за срещи и четене, отворено за читатели и писатели от всички страни от Средиземноморието. Той „проповядва“ средиземноморски начин на мислене, който „не се ограничава само до алжирския док“.

И успява. Книжарницата му „Истински богатства“, макар да заема тясно помещение от четири на седем метра, се превръща в центъра на неговото издателство. Подобно на известната парижка книжарница „Шекспир и Ко.“, Шарло привлича и издава някои от големите писатели на своето време: Жан Жионо, Еманюел Роблес, Андре Жид, Гарсия Лорка и много други.

Под шапката му излизат също първите творби на Албер Камю, с когото са приятели. Емблематичният книжар се среща и с Антоан дьо Сент-Екзюпери, но не успява да го убеди да издаде „Малкият принц“. Все пак двамата остават в добри отношения, а Каутер Адими описва трогателна сцена с Екзюпери – как група интелектуалци го чакат за вечеря, докато той прави самолетчета от станиол на децата на улицата.

И в живота, и в книгата Едмон Шарло е авантюрист, тръгнал от нищото, с когото парижките издателства си съперничат. Той преживява безброй нещастия в името на своята мисия – литература, която лекува и обединява.

Романът на Каутер Адими е композиция в две части – едната в миналото, а другата в настоящето, когато през 2017 г. делото на Шарло вече е забравено. В книгата неговата книжарница е купена от бизнесмен, който мисли да я превърне в магазин за понички. Младият герой Рияд трябва да опразни историческото място, справяйки се с възрастния книжар Абдала – пазител на „храма“, който бди над паметта на „Истински богатства“.

„Книжарницата в Алжир“ е омагьосващ роман, който говори за истински важните неща в живота, за лекотата, с която ги губим, но и за неоспоримото им и неизбежно наследство, което завинаги остава в историята и в умовете на хората.

Каутер Адими (р. 1986) е алжирско-френска писателка, която прекарва голяма част от живота си във Франция. Учи съвременна литература и управление на човешките ресурси. Авторка е на няколко романа, най-известният от които е бестселърът „Книжарницата в Алжир“.