Росен Костурков: Задължително трябва да свикаме съвета по сигурността

Свят
10:22 - 22 Май 2022
2179
Росен Костурков: Задължително трябва да свикаме съвета по сигурността

Задължително е да свикаме Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в контекста на случщащото се между Албания и Северна Македония, сигурността на Балканите и нашия интерес, коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

Според него позицията на държавата е ясна и тя нямало да бъде променена, докато Скопие не изпълни усповията, но геополитическата ситуация се променила рязко след началото на войната в Украйна.

"Трябва да видим доколко нашия интерес е защитен и какво трябва да направим, за да бъде защитен. Дали имаме интерес от дестабилизация на региона или нещо по-лошо на нашите граници. Това е идеята на свикването на този съвет. Ние трябва да излезем с ясна позиция пред ЕК до няколко седмици. Задължително е обединено мнение на България по този въпрос. Премиерът Петков поиска от външния министър да даде своя доклад по темата", каза Костурков.

Той уточни, че искал да чуе мнението на специалните служби по въпроса, както и мнението на президента за Северна Македония и всички променени в геополитическата обстановка.

Позицията на ПП е, че Северна Македония не е напреднала в изпълнение на условията, които сме поставили за вдигане на ветото, но несвикването на съвета ще е безотговорно в този момент, заяви Костурков.

Той добави, че е убеден че позицията за Македония ще остане същата, но трябвало да се види и чуе цялата обстановка.