Розовото масло по-скъпо от златото

1 килограм се прави от 3 тона цвят

Нещо за четене
15:15 - 28 Юни 2019
14423
Розовото масло по-скъпо от златото

2 мл розово масло струват приблизително 100 лева на българския пазар. Това от своя страна се равнява на едва грам и половина 14-каратово обработено златно бижу и то ако го намерите изгодно от някой малък златар, забеляза репортер на Lupa.bg.

На пръв поглед за обикновения човек едно обикновено етерично масло струва безумно скъпо. За пример, през 2016 година розовото масло достигна рекордно високи цени и надхвърли 10 000 евро за килограм. Това от своя страна зависи от редица фактори, с които трябва да сме наясно, когато си правим заключения. И точно тях ще се опитаме да разясним в този текст.

Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсените на международния пазар етерични масла. То се слави със завидни характеристики, а съдържанието му е обогатено с около 300 различни естествени вещества, намиращи се в розовия цвят.

Една от главните причини розовото масло да е толкова ценно е, че все още не е открит метод да се произвежда синтетична негова версия. Заради своите качества и цена то е известно и като „течно злато“. Добиването му става чрез дълъг процес, който допълнително оскъпява крайния продукт.

Розоберът се извършва ръчно, за да сме по-точни с голи ръце. Брането на цветовете започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разтворен, за да се запазят максимално ароматът и влажността му.

В света съществуват над 200 вида и повече от 18 000 сорта рози. В България се отглежда видът „Дамасцена“, известна още като „Казанлъшка роза“, на която се основава и родното розопроизводство. Ежегодно в страната ни се добива средно между 7.8 - 8.5 хиляди тона розов цвят. Килограм от него обикновено се търгува на цени между 2.50 - 3.50 лева.

Един килограм розово масло се получава от около 3 тона цвят. А износната цена на крайния продукт е средно 7000 евро за килограм, в зависимост какъв е добивът.

Тази година розопроизводителите се оплакаха, че реколтата е по-слаба от обикновено, а самият розобер започна по-късно заради хладната пролет, наситена с дъждове. Съответно ще бъде произведено и по-малко количество розово масло.

Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. С всяка изминала година неговата цена стремително и стабилно върви нагоре.

Течното българско злато намира приложение, както в парфюмерията и козметиката, така и в хранителната индустрия. Традиционни нашенски продукти са ликьор от рози, сладко от рози, розова ракия (позната още като гюлова) и др.