Румъния купува 54 танка "Ейбрамс" от САЩ

ЕС
16:13 - 10 Ноември 2023
4269
Румъния купува 54 танка "Ейбрамс" от САЩ

Румъния ще купи 54 танка "Ейбрамс" от САЩ, става ясно от прессъобщение на Министерството на отбраната. Вчера (9 ноември) Държавният департамент на САЩ одобри продажбата. 

В допълнение към машините, които се считат за най-добрите в света, страната ще закупи и друго тежко оборудване, боеприпаси и симулатори за обучение, като част от програма, оценена на над един милиард долара, става ясно още от информацията до медиите. 

„Бойните машини, които ще постъпят в състава на румънските сухопътни войски, ще бъдат доставени в най-модерната версия на този модел, който е и на въоръжение в американската армия. Прогнозната стойност на договора е около 1,07 милиарда долара, в съответствие с предварителното одобрение на румънския парламент. Конгресът на САЩ е бил уведомен за по-висока първоначална стойност от приблизително 2,5 милиарда долара”, се посочва в прессъобщението. 

След одобрение от Конгреса, правителствата на Румъния и Съединените щати ще подпишат договор, като покупката от румънска страна ще бъде извършена на стойността, оценена и одобрена от румънския парламент.

“Стратегическото партньорство между Румъния и Съединените щати е един от стълбовете, върху които се крепи националната сигурност и съществено допринася за укрепване на отбраната на съюзническия източен фланг в Черноморския регион”, заяви министърът на отбраната Анджел Тълвар. По думите му румънските сили ще разполагат с най-ново поколение бойни средства, адаптирани към предизвикателствата на регионалната среда за сигурност.

Тълвар приветства последните доставки на американска бойна техника. Вчера в страната пристигнаха първите 33 съвместни леки тактически превозни средства (JLTV), а днес в 90-та авиобаза “Отопени” се осъществява приемането на втория самолет Hercules C-130H, след предаването на първия самолет от този тип през септември, отбелязва БТА.