Румен Радев: Диалогът с България ускорява евроинтеграцията на РС Македония

Политика
17:17 - 21 Септември 2021
1557
Румен Радев: Диалогът с България ускорява евроинтеграцията на РС Македония

По време на среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи, президентът Румен Радев подчерта, че България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония. 120 000 български граждани в Република Северна Македония са и граждани на Европейския съюз и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права.

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора на Румен Радев и Оливер Вархеи. България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, но това изисква пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония, особено спазването на човешките права и принципите на добросъседство, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, подчерта българският президент.

На срещата президентът подчерта, че България очаква ясни правнообвързващи решения, които да ускорят евроинтеграцията на РС Македония.

Радев припомни, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

Обща бе позицията, че в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и решаване на спорните въпроси най-важен е  прекият и открит диалог. Предстои Оливер Вархеи да посети и Република Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната, предават от пресслужбата на президенството.