Румен Радев говори пред лидери на повече от 130 държави

Актуални новини
18:59 - 25 Септември 2024
1715
Румен Радев говори пред лидери на повече от 130 държави

Президентът Румен Радев участва днес в oбщополитическите дебати на Общото събрание на ООН. От трибуната на световната организация той говори пред лидери от повече от 130 държави на най-големия дипломатически форум.

Основни теми в словото на президента бяха глобалната сигурност, климатичната криза, неравенството, както и войните в Украйна и Газа.

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства", заяви Радев.  

"Изправени сме пред сложен набор от проблеми, които изискват нашето незабавно внимание и съгласувани усилия. Трябва да запалим искрата, която да разпали промяната", подчерта президентът.

 По отношение на войната в Украйна Радев потвърди, че страната ни категорично осъжда войната, "довела до стотици хиляди жертви и огромни страдания". 

По думите му трябва да бъде насърчено и подкрепено всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации и международното право.

По въпроса за войната в ивицата Газа Румен Радев отправи призив за "незабавно прекратяване на огъня, свободен достъп на хуманитарните конвои, както и освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас".

Президентът уточни, че България ще запази ангажимента си да поддържа, защитава и укрепва многостранната рамка за разоръжаване, неразпространение и контрол на въоръженията.