Русия готова да доставя на Белград повече евтин газ

Сърбия е единствената страна в Европа, която не е въвела санкции срещу Москва

Балкани
10:59 - 25 Ноември 2022
640
Русия готова да доставя на Белград повече евтин газ

Русия е готова да разговаря за допълнителни количества газ за Сърбия. Това заяви посланик Александър Боцан-Харченко, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че руският газов гигант "Газпром" е отворен за преговори, ако Сърбия има нужда от допълнителни количества руски газ през зимата.

"Първоначалната цена, която се отнася до предишните основни количества, остава най-ниската, която сега може да бъде определена в Европа. Това е нещо много важно и моето послание е винаги когато говорим за енергетика и газ, да не забравяме, че имаме основен договор с много ниска и изгодна цена", отбеляза Харченко.

Сърбия е единствената страна в Европа, която не е въвела санкции срещу Русия.

В сряда сръбският президент Александър Вучич посрещна азербайджанския си колега Илхам Алиев в столицата Белград, където двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на природния газ и електроенергията.

По-рано Вучич изрази желание да обсъди присъединяването на Сърбия към Трансадриатическия или Трансанадолския тръбопровод.

Сърбия работи върху нови съоръжения за съхранение на петрол и има намерение да изгради нов петролопровод до Унгария, за да се справи със световната енергийна криза.

В началото на октомври Вучич заяви, че страната му разполага със складове, пълни с близо 380 млн. куб. м газ, в Унгария.

Новият тръбопровод до Унгария ще бъде с дължина до 128 км и може да струва до 100 млн. евро.

Към момента Сърбия има най-ниската цена на електроенергията в региона и сделката би могла да запази стабилни тарифи и да предотврати повишаване на цените.

Цената за сръбските домакинства е 0,086 долара за киловатчас, докато в Босна и Херцеговина тя е 0,087 долара, в Албания - 0,097 долара, в Черна гора - 0,105 долара, в Хърватия - 0,148 долара, а в Рим - 0,545 долара, по данни от Вучич.