Руският флот стартира мащабни военни учения

Новини
10:48 - 30 Юли 2024
762
Руският флот стартира мащабни военни учения

Руският флот започна мащабни военни учения. В тях участват по-голямата част от флота на Русия в Арктическия и Тихия океан, както и в Балтийско и Каспийско море. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Повечето военни анализатори смятат, че Русия има третия най-силен флот в света след САЩ и Китай. Също така страната разполага със значителен брой ядрени подводници с балистични ракети.

Руските учения, в които участват 20 000 души личен състав и 300 кораба, ще проверят готовността и способностите на ВМС на всички нива. От министерството на отбраната посочват, че ученият включват различни дейности като практикуване на използване на противовъздушни ракети, артилерия, противоподводни оръжия и "пасивни смущения".

В бойната подготовка ще участват около 300 надводни кораба и катера, подводници и спомагателни кораби, около 50 самолета и над 200 единици военна и специална техника.

От началото на нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Русия проведе многобройни военни учения самостоятелно или съвместно с други страни.