С друго не стана: Ваксината връща старите имигранти

Здраве
08:20 - 18 Януари 2021
9069
С друго не стана: Ваксината връща старите имигранти

След като икономическият просперитет не ги подмами, българи, които от години живеят зад граница, се очаква да се върнат у нас заради масовата ваксинация срещу коронавирус. Тя трябва да започне преди юни, като за тогава се предвижда да бъдат имунизирани над 3 млн. души у нас. Причината за завръщането им е прозаично – по-лесен достъп до дозите в сравнение със страните в Западна Европа.

Готовност да се върнат за ваксиниране у нас вече изразяват доста наши, които от години живеят зад граница. Макар в чужбина те да са включени във ваксинационните списъци, реално ще имат достъп до имунизацията в края на годината или дори през 2022 г.

Заради това масово в социалните мрежи те питат възможно ли е да си поставят дозите у нас, въпреки че от години живеят в друга страна. Оказва се, че е възможно, а единственото изискване е да имат български паспорт.

На въпрос на „Монитор“ в заявените количества ваксини от страната ни предвидени ли са дози и за българските граждани в чужбина, от здравно министерство отговориха, че „МЗ ще осигури достатъчно дози от ваксините срещу COVID-19 за всички български граждани“.

Българите зад граница пък няма нужда да заявяват предварително желанието си за ваксинация пред посолството ни в чужбина. Вариантите са два в зависимост от това имат или не личен лекар у нас.