С маски в класните стаи?!

Новини
14:12 - 10 Август 2020
4805
С маски в класните стаи?!

Маски в класните стаи, маски само в коридорите, без маски. Спазване на дистанция, когато е възможно, без дистанция между децата от една и съща възрастова група, никаква дистанция.

На фона на решението на 16-те германски провинции да върнат милиони деца обратно в училищата в условията на продължаващата световна пандемия от коронавирус прочутата склонност на германците към реда и дисциплината отстъпва пред несигурността с объркана смесица от правила на регионално ниво, за които представителите на властите признават, че може да свършат работа, а може и да не свършат.

"Няма и никога няма да има 100% сигурност. Опитваме се да сведем риска до възможно най-ниско ниво", казва Торстен Кюне, служител, отговарящ за училищата в Панков, най-населения жилищен район на Берлин, където днес 45 000 ученици се връщат в класните стаи. Германия бе похвалена, че успя бързо, ефективно и на ранен етап да забави разпространението на коронавируса, но отварянето на училищата е ново предизвикателство в момент, когато страната се мъчи да балансира между опасенията на притеснени родители и ученици, скептични учени, разтревожени учители и претоварени администратори.

Американският президент Доналд Тръмп настоява присъствените занятия в училищата да започнат навреме, въпреки че потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в САЩ вече са над пет милиона. И някои други страни планират да подновят учебните занятия въпреки увеличаващия се брой на заразените. Затова мнозина са вперили поглед в експеримента в Германия, за да разберат какво върши работа и какво не.

ООН заяви тази седмица, че около 100 страни все още не са обявили дата за възобновяване на присъствените занятия в училищата, а генералният секретар Антониу Гутериш предупреди, че е възможно да се стигне до "поколенческа катастрофа" в образованието. Той призова подновяването на занятията да се превърне в "първостепенен приоритет", веднага щом страните овладеят ситуацията с коронавируса.

Германия регистрира около 217 000 потвърдени случая на заразяване и 9200 смъртни случая и успя да намали новите случаи за един ден от около 6000 през март до около 200. Броят на заразените обаче отново започна да се увеличава и в последните дни те са над хиляда на ден, за първи път от около 3 месеца.

Израел се опита през май изцяло да отмени ограничителните мерки, защото тогава като цяло се смяташе, че там коронавирусът е победен, но това само доведе до нови случаи, до повторно затваряне на училищата и по-голямо разпространение на вируса на национално ниво. В Южна Африка занятията на четири възрастови групи ученици бяха възобновени през юни, но преустановени отново след увеличаване на случаите на заразяване.

Берлин изпраща днес своите близо половин милион ученици обратно в клас и мнозина се опасяват, че може да се случи нещо подобно. "Опасенията са огромни, тъй като училищата са потенциално опасни точки. Знам, че част от учениците, които се връщат в училищата, контактуват със стотици, с хиляди хора всеки ден", казва Дорийн Зиберник, ръководител на берлинския клон на германски учителски синдикат.

В Берлин се изисква и учениците, и учителите да носят маски в коридорите на училищата, но не и в класните стаи и на спортните площадки. Спортовете, занятията по музика и театър ще бъдат разрешени, но при спазване на ограничения, като например хористите да стоят на поне 2метра един от друг.

Министърката на образованието на Берлин Зандра Шеерес заяви, че "не е възможно в училище" винаги да се спазва дистанция от 1,5 метра, но трябва, когато това е възможно. Учениците ще се движат на "кохорти" - групи, които не трябва да се смесват, за да може, ако има случаи на заразяване, само засегнатите групи да бъдат поставени под карантина.

Регионалното правителство препоръчва групите да не се смесват и извън училище, но не е ясно как ще се гарантира това. "Налице са противоречащи си приоритети, от една страна, опазване на здравето, което е много важно за нас, а от друга, желанието да гарантираме правото на образование на всяко дете", казва Шеерес.

В проучване за разпространението на коронавируса на Берлинския технологичен институт се стига до извода, че класните стаи трябва да бъдат проветрявани в продължение на 15 минути на всеки половин час. Сегашният план на Шеерес включва изискване за отваряне на прозорците след края на всеки 45-минутен учебен час.

Доктор Изабела Екерле, ръководител на изследователския екип за нововъзникващи вируси в Женевския университет, казва, че все още има много неясноти по въпроса как са засегнати децата от коронавируса и как го разпространяват, но от подновяването на училищните занятия в други държави е станало ясно, че е възможно да има доста случаи на заразяване.

"Ако сега се завърнем към нормалното ходене на училище, като си внушаваме, че децата не играят роля в пандемията, това ще има негативни последици. Вместо идеологически обременени обсъждания, имаме нужда от прагматични идеи как да се справим през зимата", казва Екерле.

В остро писмо до Шеерес и кмета на града Марко Фехнер, баща на две деца и представител на родителите в Панков, пише, че в много от класните стаи прозорците не се отварят и че правителството е въвело по-строги правила за носенето на маски в супермаркетите и в собствените си офиси, отколкото в училищата. Той призова властите да насочат повече ресурс към дистанционното обучение, за да може броят на учениците, посещаващи физически занятията, и контактът помежду им да бъдат сведени до минимум.

"Това решение е абсолютно непонятно за мен като баща и аз се страхувам за здравето на децата си и на роднините ни", пише Фехнер.

Подобни опасения бяха изразени и другаде, например в Шотландия, където се очаква училищата да отворят утре. Има несигурност дали мерките за по-често миене на ръцете и за спазване на социална дистанция (ограничаване на контакта между групите в класните стаи, но без задължително носене на маски) ще свършат работа.

Правилата на Берлин за връщане в училище са компромисен вариант в сравнение с тези в други германски провинции. Първите ученици, които се върнаха на училище, бяха тези в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания, като за тях нямаше задължение да носят маски, но те спазваха принципа на "кохортите", а министърът на образованието заяви, че се готвят нови правила за маските. Тревожен сигнал е, че две училища бяха временно затворени в петък, след като бяха регистрирани нови случаи на заразяване с коронавирус.

Учениците над 10-годишна възраст, които се завърнаха в училище в Хамбург в четвъртък, бяха задължени да носят маски, но им е позволено да ги свалят, щом седнат на местата си в класните стаи. В най-населената германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия, за 2,5 милиона ученици ще важат най-строгите мерки при връщане на училище в сряда - те ще трябва да носят маски и в класните стаи.

Междувременно, учебните заведения и жилищните райони импровизират със свои собствени решения как да спазват многобройните правила на властите. В Панков Кюне цяло лято обсъжда с доставчиците, които снабдяват училищните столове, план за сервиране на ястията в класните стаи и график, който да не позволява струпването им в едно помещение. "Не бих казал, че съм притеснен, но виждам наистина колко големи са предизвикателства пред нас като училищни власти, училища и родители", казва Кюне.

Дейвид Райзинг, Асошиейтед прес