С нов закон вкарват на пазара на труда опитни без ценз и украинци

Общество
12:09 - 25 Май 2022
1847
С нов закон вкарват на пазара на труда опитни без ценз и украинци

С новия Закон за насърчаване на заетостта България ще се опита да вкара на пазара на труда част от онези 900 хил. българи, които официално нито учат, нито работят и не са регистрирани в бюрата по труда.

Новите моменти реално са три като най-същественият и подкрепен с абсолютно единодушие и на второ четене е Агенцията по заетостта да разполага с електронен регистър на всички неактивни лица. Данните няма да са публични и ще се събрани от всички възможни институции - НАП, ГРАО, НСИ, Агенцията за социално подпомагане и МОН. Втората възможност е хората без диплома за дадена специалност, но с реален опит да получат признаване на способностите си през валидиране. Тези изменения са по предложения на ГЕРБ-СДС, а от "Продължаваме промяната" вкараха и възможността украинските бежанци по-лесно да се включват на българския пазар на труда.

Законът бе приет със 146 гласа "за", без "против", 11 депутати от "Възраждане" се въздържаха.

"Ако имаме човек на 22 г., който е напуснал училище на 16 г. защото е трябвало да гледа болен родител. Това е човек, който най-вероятно е придобил умения за болногледач. Вместо да го връщаме в 9 клас и да го караме да учи нещо, което той няма да направи, по-скоро предлагаме да бъдат валидирани неговите съществуващи умения, да се зачете, че има професия болногледач, за да може веднага да бъде нает чрез бюрата по труда", обясни бившата социална министърка Деница Сачева, която е сред вносителите на законопроекта.

Тя даде пример и с млад човек, който е напуснал училище, за да се занимава със земеделие, който може да получи тапия за животновъд.

Няма да се получава сертификат, който да служи за продължаване на образованието, а документ, който ще се използва за намиране на работа. Целта е хората с придобити умения максимално бързо да бъдат приобщени към пазара на труда. Валидирането на уменията ще става през изпит, тестове и прилагане на уменията в практическа среда. Това ще става в центровете за професионално обучение съгласно Закона за професионалното образование, уточни бившият образователен министър Красимир Вълчев.

"Продължаваме промяната" уреждат правата на хората, които са с временна закрила, каквито са украинските бежанци. Те ще могат да се включат в българския пазар на труда по-бързо.

По време на дебатите "Възраждане" обвиниха вносителите, че вместо държавата да инвестира в българските граждани, тя се гласи да даде пари за бежанци от Северна Африка и Пакистан. Цончо Ганев заяви, че по програмите ще се обучават хора без никаква квалификация и такива, които няма да се възползват реално от прилагането й. Той заподозря, че така само ще бъдат налети пари в центрове за обучение по съмнителни схеми, а чужденците щели да бъдат "молени" да се запишат фиктивно.

Радомир Чолаков от ГЕРБ го увери, че става въпрос само за украинци, а освен това имало и предпазни механизми срещу подобни варианти.

Искрен Митев от "Промяната" изтъкна, че с подкрепата си към законопроекта на ГЕРБ управляващите показвали несъстоятелността на твърденията, че отхвърлят всяка идея на опозицията. По думите му предложенията, които са в полза на цялото общество ще срещат подкрепа.