С вкус на Шардоне

Коментар
13:59 - 25 Май 2023
23432
С вкус на Шардоне

Отново е четвъртък в четвъртата седмица на май. Светът отбелязва Деня на Шардонето  - виното, което прави животът още по-неотразим. Легендата разказва, че съпругата на Карл Велики се дразнела от петната червено вино на брадата му, затова го помолила да спре да пие вино. Вместо да я послуша, той започнал да пие бяло вино и заповядал в градините му да бъдат засадени лози с бяло грозде.

Сега седим точно по същия начин – като на първата среща. Не е нужно да говорим, защото мълчанието помежду ни казва всичко. Не задаваме въпроси, понеже не търсим отговори. Само ти и аз – миг от безкрая, който делим с бутилка Шардоне.

Вече нищо не е същото, всичко има нов смисъл – обичаме се по подразбиране и това ни прави най-щастливите влюбени хора на света.

Скоро жегата ще застигне града, но лятото ще е все така прекрасно. Хората ще продължават да обменят мисли и ласки, да се докосват, да се целуват, без да забравят вкуса на виното от глухарчета. Влюбим ли се веднъж, виното пробужда в нас спомена за великолепните истории от книгите, които сме чели като деца.

Аз и ти, заедно с останалите влюбени хора, ще пием вино и ще се наслаждаваме на романтичните залези, защото всички бивши хлапета заслужава това. Думите са красиви, ала в подобни моменти не са от първа необходимост. Често изреченията не могат да опишат възторга на сърцето. Когато делим мълчанието с по-добрата си половина, Шардонето винаги се услажда повече. Това дори глухарчетата го знаят.

Поетът Добромир Банев за Lupa.bg по повод Международния ден на бялото вино