Сачева призна: Още 33 000 остават на улицата до края на годината

Общество
12:33 - 04 Август 2020
2184
Сачева призна: Още 33 000 остават на улицата до края на годината

Министерството на труда и социалната политика очаква поне 33 хиляди нови безработни до края на годината. Това се разбира от интервю на министър Деница Сачева за "24 часа".

Тя изразява надежда годишната безработица да бъде 6.5-7% и коментира планираното повишаване на минималното обезщетение за безработица.

"Вдигането на минималното обезщетение от 9 на 12 лв. ще засегне 26 хил. безработни, както и нови 33 хил., които очакваме да се регистрират до края на годината. Вдигането на обезщетението е временна мярка, то ще е от 1 октомври до 31 март, за да помогне на хората, които не могат да намерят работа", казва Сачева. "Мислим за нови мерки - включително през средствата, които ще пристигнат по линия на Плана за възстановяване на ЕС. Смятам, че ще успеем да овладеем безработицата. Разбира се, всичко зависи от здравните мащаби на кризата, но и от икономиките на другите страни", уточнява тя.

По новия дизайн на мярката 60/40 за две седмици са приети 1 060 заявления за изплащане на компенсации на 36 066 служители, съобщава още тя. "Одобрените заявления по стария модел на 60/40 е за общо 177 хил. служители. А по новия се надяваме да запазим заетостта на 300 хил. работници. В териториален план най-много фирми от София са се възползвали от мярката, следват Габрово, Бургас и Видин", отчита Сачева.

Общо 564 фирми са кандидатствали за подкрепата от 290 лв. за запазване на работно място в секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм". Заявките са за близо 18 млн. лева за над 10 хил. работници, като по програма са предвидени общо 40 млн. лв. По схемата "Заетост за теб", по която работодатели получават средства от държавата за наемане на безработни и изплащане на минимална заплата плюс осигуровките, са кандидатствали 2285 фирми за общо 6691 свободни работни места.

Социалното министерство подготвя нова мярка за помощ за родителите, ако наесен училищата останат затворени, като в момента се правят разчетите. Мярката ще бъде вариант на еднократната помощ от 375 лв, като идеята е да се подкрепят най-уязвимите семейства с почти една минимална заплата за месеците, в които детето няма да ходи на училище. Семействата, които имат доходи ще получават половината от тази сума. "Разчетите ни показват, че тя би струвала между 89 и 180 млн. лв.", казва Сачева и посочва, че предстои обсъждане и със социалните партньори. Обсъжда се и вариант за допълнителен отпуск на родителите.

Подготвя се и програма за мобилност на медицински и социални кадри, тъй като покрай коронакризата все повече има нужда от привличане на специалисти от едно населено място в друго.

Сачева посочва, че е предложен фонд към Министерството на икономиката на стойност 100 млн. лв. за безопасни и здравословни условия на труд и за възможност компаниите да получат грантове за преустройство на бизнеса си. "Така ще могат да инвестират и в киберсигурност, което е важно при организацията на дистанционна работа. Ще им се помогне с интернет, окабеляване и закупуване на компютри", обяснява тя.

Подкрепата към пенсионерите заради коронакризата може да продължи и извън 50-те лева добавка, които ще бъдат отпускани за три месеца, считано от август, казва още министърът. "Има възможност тази мярка да продължи. Може да се модифицира - да е по-целенасочена, да е с по-голяма сума за хората на минимална пенсия, може да се изберат други модели. Ще подкрепим най-затруднените, за да посрещнат нуждите си от лекарства и отопление", обещава Сачева.