Само в Lupa.bg: Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

Здраве
18:20 - 04 Декември 2020
8724
Само в Lupa.bg: Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

Ваксината срещу коронавируса SARS-CoV-2, която идва у нас първа около Нова година и се очаква да бъде от ново поколение, вероятно не е подходяща за поставяне на жени в детеродна възраст и мъже, които нямат потомство и планират да имат наследници един ден. Това става ясно от документ, публикуван от британското правителство по повод очакваната кратка характеристика на двудозовата ваксина на "Пфайзер". 

Въпреки че нежеланите лекарствени реакции до голяма степен се покриват с тези в листовката на всяка противогрипна ваксина, редакцията на Lupa.bg се допита до експерти, според които тя не изглежда много благоприятна за фертилитета. Възможно е обаче да се касае само за недоказани и неизследвани досега ефекти върху половата система на реципиентите, но все пак се препоръчва избягване и на бременност, поне 2 месеца след инжектирането на втората доза от нея (21 дни след първата - б.р.). 

Най-честите нежелани реакции при възрастните, досега доброволци, са болка на мястото на инжекцията, умора, болки в мускулите и ставите, втрисане и повишена температура. Българката, която участва като една от първите, подложили се на експериментална ваксина (но базираната върху аденовирусите - на Оксфорд - б.р.) Мария Спирова, също обяви още преди месеци, че е усетила част от тези неразположения, но те бързо са отшумели. От "Пфайзер" уточняват, че при тяхната разработка максимумът, който може да се очаква в персистиране на симптомите, е една седмица. 

В същото време обаче няма достатъчно изследвания върху деца, поне не досега. Става въпрос за децата под 16-годишна възраст, тъй като непълнолетни вече са били обхванати в третата фаза на ваксината. България вече е начертала схема за децата в т.нар. план за ваксинация, но те са на дъното - след боцването на всички други рискови и възрастови групи преди тях.

И най-важното за възрастните - според характеристиката на ваксината, приемът й с други лекарства не е допустим. Доводът отново е липса на достатъчно проучвания. Няма такива и за репродуктивната токсичност при прилагането на ваксината. Затова и тя не се препоръчва по време на бременност, а в случай, че жена се окаже с ембрион в утробата си, докато се подлага на двукратния курс, следва да прекъсне бременността. Същото се отнася и за кърмачките, тъй като няма данни все още дали компоненти от ваксината не преминават през майчиното мляко. 

"Жените в детеродна възраст трябва да бъдат посъветвани да избягват бременност поне два месеца след втората си доза. Не е известно дали ваксината COVID-19 mRNA BNT162b2 оказва влияние върху плодовитостта", пише още в документа.