Само в Lupa.bg: Черната вест от Босна дошла по време на височайше посещение

Свят
17:40 - 29 Октомври 2021
5481
Само в Lupa.bg: Черната вест от Босна дошла по време на височайше посещение

Черната вест за смъртта на българския рейнджър от контингента ни в Босна се е случила по време на височайше посещение в база "Бутмир" в Сараево на шефа на военния комитет на ЕС ген. Клаудио Грациано, информират Съвместното командване на босненските въоръжени сили.

Минути след като от Министерството на отбраната съобщиха, че войникът е бил намерен с огнестрелна рана в 09,20 часа сутринта, от босненското командване на базата се похвалиха с днешната визита на ген. Грациано, без да споменават за трагичния инцидент в нея.

"Той отправи съвети и препоръки по военните въпроси и приетите на висшите форуми планове на ЕС. Генерал Грациано се срещна с командира на Юфор и операция "Алтеа" Александър Плацер и бригаден генерал Ерик Фолкстад, ръководещ мисията на НАТО в Босна", уточниха от там. 

История на мисията ни в Босна и Херцеговина: 


Въоръжените сили на Република България стартират участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО (SFOR - Stabilisation Force) през месец юни 1997 г. Това е най-продължителната ни операция, в която участваме и сега. До момента в операцията са участвали:

1.  Инженерен контингент:

- от юни 1997 г. до ноември 2001 г., Българската армия участва  в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО (SFOR - Stabilisation Force) с инженерен контингент в състава на холандския контингент.

Общо са взели участие 270 военнослужещи.

2. Механизирани и лекопехотни взводове:

- от ноември 2001 г. до април 2005 г. БА участва с механизиран взвод в състава на холандската пехотна рота.

Участвали са общо 238 военнослужещи.

- от април 2005 г. операцията на Стабилизиращите сили на НАТО се трансформира в операция на Европейския съюз „АЛТЕЯ” (EUFOR - European Union Force), в следствие на което механизираният взвод се трансформира в лекопехотен взвод.

Участвали са общо 72 военнослужещи.

Общо в състава на механизираните и лекопехотните взводове са взели участие 310 военнослужещи.

3. Транспортен взвод:

- от юли 1998 г. до януари 2001 г. в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО (SFOR - Stabilisation Force) участва транспортен взвод от БА.

Общо са взели участие 150 военнослужещи.

4. Охранителна рота:

- от януари 2002 г. до юли 2005 г. БА участва в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО (SFOR - Stabilisation Force) с охранителна рота - за охрана на щаба на SFOR в база „Бутмир”, Сараево.

Общо са взели участие 1134 военнослужещи.

5. Група за връзка и наблюдение (LOT):

- от октомври 2005 г. военнослужещи от БА участват в състава на холандските Групи за връзки и наблюдение.

- БА пое самостоятелно управление на Група за връзки и наблюдение от месец юли 2006 г.  до месец август 2011 г., когато участието приключва.

Общо в Групите за връзки и наблюдение са участвали 104 военнослужещи.

6. Лекопехотна рота за охрана на база „Бутмир”, в Сараево:

- от месец юли 2006 г. е развърната лекопехотна рота за охрана на база „Бутмир” в Сараево за контрол на автомобилния и пешеходния трафик на входовете и изходите на базата и осигуряване на пропускателния режим в сградата на щаба на EUFOR (European Union Force) и NATO.

Участието на лекопехотната рота приключва през месец септември 2012 г., като общо са участвали 1170 военнослужещи.

От месец септември 2012 г. Въоръжените сили на Република България участват в операцията на Европейския съюз "АЛТЕА" (Operation Althea) с оръжие и техника, както следва:

военнослужещи в щаба на операцията и подчинените структури; рота и национален поддържащ елемент на командващия на операцията в състава на Междинния резерв;

Към настоящия момент, на основание последващи изменения и допълнения на решение № 484/14.06.2012 г. с РМС № 390/17.05.2016 г., РМС № 691/ 09.11.2017 г., РМС № 757/08.12.2017 г., въоръжените сили на Република България участват в операцията на Европейския съюз (ЕUFOR) в Босна и Херцеговина - „АЛТЕА”, с оръжие и техника, както следва:

- военнослужещи в щаба на операцията и подчинените структури – с 11 военнослужещи;

- рота и национален поддържащ елемент – до 140 военнослужещи (112 военнослужещи и 1 цивилен служител) и до 40 единици военна техника, в състава на Междинния резерв.

Развръщането на ротата и на националния поддържащ елемент на територията на Босна и Херцеговина ще се извършва след постъпило искане от командващия на операцията.

Общо в операциите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина до месец януари 2021 г. са участвали над 3600 военнослужещи и цивилни служители. Досега България не е давала жертви.