Само в Lupa.bg: Данъчен рай за лицата от "Апартаментгейт"

Ексклузивно
15:15 - 05 Април 2019
2153
Само в Lupa.bg: Данъчен рай за лицата от "Апартаментгейт"

В истински данъчен рай живеят героите, изплували досега от сагата "Апартаментгейт". След като политици, журналисти и експерти прегледаха данъчните и имотните декларации на почти всички от властта, дойде време да се поразровят и следствията от скандала, а именно - как в бъдеще облажилите се от нереално ниските цени на апартаменти в суперлуксозни сгради в най-апетитните райони на скъпа София, продължават да печелят от топсделките си. 

Проверка на Lupa.bg показва, че само от данъци по декларираните имоти от изхвърчалите министри и техните заместници, знакови фигури на съдебната власт и депутати, могат за срок от 10 години да се спестят не по-малко от 100 хиляди лева. Сметката показва, че например при рекордьорката за придобиване на недвижимо имущество сред замесените в скандала - съпругата на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов - Елисавета, сумата на 10-годишна база гони 125 хиляди лева. 

Как се получава това немислимо за обикновения българин данъчно облекчение? 

В София при покупка на жилище се дължат общо 3 суми - местен данък към съответната община по местонахождение на имота, такса за вписване към Агенцията по вписванията и нотариална такса за изповядване на сделката. 

Сумата, декларирана от Елисавета Панова за 211-те квадрата жилище в луксозния ж.к. "Лозенец", е 93 000 лева. Това е и данъчната основа, върху която се калкулират впоследствие всички задължения. Ако приемем, че реалната, пазарна стойност на апартамента се смята по само 1000 евро на квадрат (сума, която трудно може да се постигне при търсене на имот в тази част на София) възлиза на около 422 бона. 

При това положение по декларираната цена на палата г-жа Панова е заплатила местен данък в размер на 4650 лева, който би набъбнал до 10560 лева, ако бе закупила имота на поне близка до пазарната стойност. Таксата към Агенцията по вписванията в първия случай е едва 930 лева, докато всеки средностатистически новодомец в столицата би олекнал за такъв имот с минимум 4224 лева. Единствено при нотариалните такси сериозни разлики няма и таксите са дори в полза на по-скъпите имоти, отколкото на по-евтините. Сметката дотук показва само една от страните на удобните данъчни тежести върху имоти от този тип. 

Следват обаче годишните задължителни местни данъци и такса "смет". Докато първият за София е в размер на 1,9 промила, то при втория се заплащат 1,6 промила. Калкулацията само за жилището на Панова показва, че за 10-годишен период тя ще плати общо за двата налога 11483 лева, според декларираната цена на луксозния й апартамент. Ако го беше купила за 422 хиляди обаче тази миза щеше да скочи на общо близо 115 бона. Иначе казано всички спестени данъци, такси и допълнителни документални тежести за 10 години са в размер на 124 хиляди лева, като отново подчертаваме, че това е сума само за имота на г-жа Панова. До момента от "Апартаментгейт" изскочиха имената на десетина властимащи. Елементарната сметка показва, че загубата за държавата за 10 години е за над 1 милион лева.