Само в Lupa.bg: Готви се война за митниците, АПИ и НКЖИ

Асен Василев стегна редиците в ресторант „При орлите”

Политика
13:15 - 10 Ноември 2023
11569
Само в Lupa.bg: Готви се война за митниците, АПИ и НКЖИ

Сблъсъкът между ПП и ГЕРБ и войната за територия между двете партии навлиза в гореща фаза, научи Lupa.bg от свои хора във властта. В основата на ескалацията е генералният въпрос - през чии фирми да се усвоят милиардите евро, които България трябва да получи по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

„В момента върви процес на деинсталация на фирмите на т.нар статукво и замяната им с такива, гравитиращи около кръга Харвард. Това обаче ще доведе до падане на кабинета в най-скоро време”, прогнозираха депутати в кулоарите на парламента.

В същото време от Американското посолство ясно показали, че не желаят да са арбитър на тези битки. От „Козяк” се интересували само България да е в правата линия по стратегическите въпроси като войната в Украйна и закупуването на американско оръжие без възражения. А иначе коя група ще превземе финансовите лостове в държавата янките не ги вълнувало. 

Именно това дало кураж на ПП да погледнат по-втренчено към касичката на партньорите си в сглобката и около нея.

Преди две-три седмици финансовият министър Асен Василев обявил нещо като Кръстоносен поход за пълнене на хазната, но чрез овладяване на ключови сектори и агенции, доскоро контролирани от ГЕРБ и ДПС.

Това е станало на вечеря в луксозния софийски ресторант „При орлите”, помещаващ се на последния етаж в Министерството на транспорта с изумителна панорамна гледка.

На срещата е присъствал цветът на администрацията от подопечното на Василев ведомство. Според наши източници той бил много благодарен на експертите, че са задвижили успешно Плана за възстановяване и устойчивост и от Брюксел вече са потекли първите траншове, затова решил да почерпи и стимулира чиновниците. Кой е платил сметката в ресторанта, дали финансовото министерство по линия на тиймбилдинг или самият Василев, не е ясно.

По някое време обаче той станал и дръпнал двучасова пламенна реч като Наполеон преди битката при Аустерлиц. В нея хасковският гений обявил, че поема курс към поставяне под контрол и отчетност не само митниците, но и НКЖИ и АПИ, което изненадало доста от висшите чиновници.

„Усетиха се, че и там има много пари и по всевъзможен начин се опитват сега да махнат фирмите на ГЕРБ, но това не е толкова лесно, защото те са силни”, разтълкува случилото дългогодишна служителка в НКЖИ.

Партньорите на ПП от Демократична България (ДБ) обаче не искали война точно сега преди приемането на законите за реформите в службите за сигурност. Според тях конфронтацията в сглобката се е изострила главно заради неистовите апетити на съпредседателя на „Продължаваме промяната”. „Най-големият проблем на Василев е нарцисизмът му”, коментира депутат от ДБ.  По думите му

финансист номер едно толкова се главозамаял от властта, че приемал само своето мнение за меродавно. Не се вслушвал в ничии съвети – дори тези на Кирил Петков, а на Лена Бориславова, която също често давала акъл, дори не вдигал телефона. Взимал под внимание само думите на довереника си, шефа на НАП Румен Спецов, и заръките на „посолството”.

Междувременно друг проблем, който финансисти, присъствали на вечерята с Василев заподозряха, е, че както старите партии, сега и новите кроели планове как да пренасочат парите от Плана за възстановяване към собствени каси. Но всички били в голяма заблуда, че това може да се случи по изпитаната схема, по която години наред се точеха милиони от оперативните програми. „Не схващат, че шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен така е измислила сега схемата, че тя да вземе от държавите, а не да даде!

Първото плащане мина, защото беше жест на Комисията. Но сега оттам вече искат реформи и реални инвестиции. Затова у нас започнаха да се теглят заем след заем – за да се напомпат новите обръчи от фирми и колелото да се завърти… Този план за развитие обаче е само легитимация, параван да се откраднат едни пари, да се прокарат едни проекти, но които няма да се платят от Европа, а от нашия джоб. При всички положения България ще е губещата”, коментираха хора на „ти” с новите европрограми.

Експертите във Финансовото министерство вече изчисляват под сурдинка, че ако 30% от парите по Плана за развитие се усвоят, ще бъде голям успех за страната ни. По всеобщо мнение в сектора и служебните правителства на президента Румен Радев имали дан в това, защото допуснали някои грешки от алчност, които дискредитирали допълнително страната ни. Като проводник на тези апетити се спряга икономистът Атанас Пеканов, отговорник по управление на европейските средства в двата служебни кабинета на Стефан Янев и в последния на Гълъб Донев.