Само в Lupa.bg: Илияна Йотова помилвала убиец 2 дни преди извънредното положение

Крими
18:40 - 26 Юни 2020
4210
Само в Lupa.bg: Илияна Йотова помилвала убиец 2 дни преди извънредното положение

Комисията по помилванията към президента Румен Радев, която е на пряко подчинение на вицето му Илияна Йотова, е освободила от затвора убиец, сочи справката в документите на органа.

Става въпрос за 79-годишен дядо, който е бил осъден на 8 години затвор за убийство по особено жесток начин. Комисията на Йотова е решила той да бъде освободен и да го помилва с 2 години от остатъка от присъдата на 10 март - 2 дни преди въвеждането на извънредното положение в страната. От документацията става ясно, че за извеждането на мъжа от зандана е помогнала внучката му, която е помолила президентския орган да го помилва, защото имал добро поведение в затвора.

От комисията разкриват мотивите си за решението така: "В случая престъплението е ситуативно, извършено в следствие на междуличностен спор. Пострадалият (убитият - б.р.) е имал алкохолна зависимост и психични проблеми. Дълги години е упражнявал системен тормоз над осъдения, включително унижения и нанасяне на побои на публични места, независимо, че последният го е подпомагал по различни начини, включително и финансово. Осъденият е с нисък риск от рецидив, има добро поведение в затвора, изградени дългогодишни трудови навици, няма криминално поведение и девиантни нагласи". 

По време на извънредното положение заради коронавируса у нас комисията на Йотова не е заседавала, въпреки многобройните молби за предсрочно освобождаване от затвора. 

За периода 02.01.2019 г. - 25.06.2020 г. в Комисията по помилването са постъпили общо 188 молби за помилване. Комисията е провела 6 заседания, на които е решила общо 113 молби.