Само в Lupa.bg: Кълба дим над "Тракия" (СНИМКИ)

Заради жегата депото за боклук в Шишманци отново се възпламени, няма замърсяване на въздуха, успокояват властите

У нас
20:58 - 12 Август 2019
5085
Само в Lupa.bg: Кълба дим над "Тракия" (СНИМКИ)

Депото за отпадъци край провдивското село Шишманци отново се възпламени в късния следобед днес. Причина за подновения пожар са силният вятър и високите температури. Гъсти облаци дим се издигат не само над селото, но и на километри от района, като сивите кълба се виждат и от магистрала "Тракия", предаде репортер на Lupa.bg от мястото на инцидента.

Пожарът лумна в депото около 1:00 часа в нощта срещу понеделник. Рано сутринта огънят бе локализиран с помощта на четири пожарни. Гъстият пушек обаче продължаваше да притеснява и през деня ората от близките населени места Шишманци, Болярино и Белозем.


Предвид метеорологичната обстановка, независимо, че пожарът е локализиран и потушен, поне още два дни ще има единични огнища, съобщи в ранния следобед Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасене и спасителна дейност" към пожарната в Пловдив. По думите му огънят продължава да гори в дълбочина.


Бришимов припомни, че сигналът за пожара е подаден в пожарната около 1,30 часа и до момента на място работят вече шест екипа. Огънят е обхванал около един декар от откритата площ на сметището. Според него пожарникарите са срещнали трудност при предвижване на автомобилите, тъй като под сегашното сметище има старо, което е загробено, но не достатъчно плътно.


Направените на място замервания на въздуха не са констатирали завишени стойности на опасни вещества, но има много тежка миризма от разлагането на биологичните отпадъци, подчерта пожарникарят.


Екип от РИОСВ - Пловдив и Регионалната лаборатория към ИАОС в града в момента също е на място. Експертите извършат замервания на въздуха на мястото на пожара и в близките населени места.


Тази вечер обаче стана ясно, че заради горещините и вятъра депото отново се е възпламенило.


Снимки: Агнес Методиева