Само в Lupa.bg: Корнелия губи изборите заради Първанов

Политика
13:10 - 24 Май 2019
4884
Само в Lupa.bg: Корнелия губи изборите заради Първанов

БСП губи изборите заради (АБВ) "Коалиция за България", научи ексклузивно Lupa.bg дни преди вота за нови евродепутати. Водещ социолог коментира пред медията ни, че името на формацията на Румен Петков и неформалния й лидер Георги Първанов ще обърка между 2 и 3% от левите избиратели.

Така "Коалиция за България", която преди регистрацията си за вота се движеше с ниска електорална подкрепа от едва 1,5, сега ще натрупа актив от над 3 на сто от избирателите. Точно толкова е разликата между управляващата ГЕРБ и БСП по последните данни на експертите. Въпреки изчисленията, че отнемане на 2 или 3 на сто от избирателите на Столетницата от страна на АБВ няма да коства цял мандат на социалистите, социолозите предупреждават, че при изненадващо разпределение на местата за Европейския парламент и фрагментирането на гласовете между малките формации, действително може да причини на БСП тежка загуба от ГЕРБ.  

Войната между БСП и АБВ пламна още преди старта на предизборната кампания, когато изненадващо от формацията на Румен Петков обявиха, че ще се явят на вота със старото име, патентовано от "Позитано" 20 още миналата година - "Коалиция за България". Казусът стигна и до съда, където хората на Корнелия Нинова оспорваха това наименование с документи от Патентното ведомство. Въпреки това сагата приключи с категоричното решение на петчленен състав на ВАС, че нарушение няма. 

Апаратчици в червената централа вече няколко дни са ангажирани да пращат есемеси на членовете си с предупреждение, че "Коалиция за България" не е БСП и че единственият номер, който трябва да попълнят те в бюлетината, е №18, за да не става объркване. 

А последните социологически проучвания сочат, че въпреки "Апартаментгейт", който тежко удари ГЕРБ непосредствено преди изборите, партията на Бойко Борисов все пак изпреварва БСП с между 2 и 3% - точно толкова, колкото е прогнозираната подкрепа за "Коалиция за България" за сметка на БСП.