Само в Lupa.bg: Младоженци с мини сватби заради COVID-19

Свят
22:20 - 12 Август 2020
3439
Само в Lupa.bg: Младоженци с мини сватби заради COVID-19

Масово се правят скромни сватби само с кумове или по 2-3 човека гости, показа проверка на Lupa.bg. Младите сватбари спестявали някой лев по организацията и почерпката, като се оправдавали с коронавируса. 

Тенденцията е забелязана веднага, след като сватбените тържества бяха разрешени след сериозния пик на пандемията. 

Много млади хора дори заживяват заедно без да вдигат брак, като отлагат церемонията за след края на заразата. Сватбите драстично са намалели, но все пак има смели млади хора, които вдигат голямо и шумно пиршество.

Браковете намаляват предимно в големите градове: София, Пловдив, Варна и Бургас, докато в по-малките селища гледат да спазват традициите и не се плашат толкова от короната.

Ако искаме да се раздадем

Сватбата е едно от най-важните събития в живота и е нормално да е скъпа. Ако искаме да се правим на баровци, тържеството ще се оскъпи с до 12 бона

Сред най-популярните ВИП-места са Царевец, Дворецът в Балчик, Античният театър в Пловдив и дворецът Евксиноград. В София за сватби богаташите често използват Националния исторически музей. В НИМ само наемът за градината струва 4500 лв. без включени обслужващ персонал, меню и т.н.  Заснемането на снимки или видео излиза около 150 лв. и трябва да се проведе в извънработно време с максимална продължителност от четири часа.

Все повече българи се женят и в чужбина, като предпочитаните дестинации са Гърция и Турция.

У нас вече има фирми, които организират сватби в Гърция, като цената само за храната е от 80 до 100 евро на човек, показа проверка на Lupa.bg.

Най-предпочитания гръцки курорт, където се женят българи е Санторини, разкриват от туристическите агенции.