Само в Lupa.bg: Спешна помощ не идва? Пригответе си между 50 и 100 лева за частна линейка

Здраве
17:15 - 16 Ноември 2020
5716
Само в Lupa.bg: Спешна помощ не идва? Пригответе си между 50 и 100 лева за частна линейка

Огромното натоварване върху единната система за спешни повиквания 112 и столичната Спешна помощ доведе до лавина от обаждания към частните екипи и наем на линейки, установи проверка на Lupa.bg. Ако обаче имате съмнения, че сте носител на коронавирусна инфекция и се нуждаете от болнично лечение или преглед при медик, ще трябва да се бръкнете с между 50 и 100 лева, в зависимост от часа, в който заявите частната бърза помощ и от състоянието ви. 

От бранша алармират и че са се навъдили всевъзможни мними медицински екипи, които товарят допълнително пациентите с процент отгоре над обявените цени, ако такива изобщо са посочени в уебсайтовете. 

И предупреждават за най-голямата опасност: Много от тези пръкнали се в последните месеци превозвачи ползват стари коли, които не са добре оборудвани и могат да представляват сериозен източник на зараза, защото не се дезинфекцират щателно след всеки болен. 

Затова е важно предварително да се проверява лицензът на компанията и обезпечеността на медицинските екипи. Някои от частните линейки предлагат и услугата "тест за COVID-19" в домшани условия, но за целта ангажират квалифицирани специалисти със специални защитни облекла от лаборатории, акредитирани от Националната референтна лаборатория. 

От бранша разясняват и че при нормални обстоятелства курсът в София не би трябвало да надвишава 50 лева, като в него се включва идването на адрес, товаренето на пациента и привеждането му в болнично заведение. Условието, ако имате грипоподна симптоматика - осигуряването на леглото в клиниката е ваша работа и частните екипи могат само да съдействат за намирането му. Спекулантите обаче са се научили да цакат пациентите си с по 70 лева, а мизата скача до цели 140, ако болният бъде върнат у дома след преглед при лекар, в болница или в някое от определените за таргетни столични ДКЦ-та.