Само в Lupa.bg: Вторият бияч на Християн Пендиков Борче Ангелов е на свобода

На подсъдимата скамейка за побоя над българина е единствено Илия Спасески

Ексклузивно
20:25 - 28 Февруари 2023
3512
Само в Lupa.bg: Вторият бияч на Християн Пендиков Борче Ангелов е на свобода

Вторият участник в побоя над българина от Охрид Християн Пендиков е на свобода. Борче Ангелов е или с лека мярка за неотклонение и е на свобода, или без каквато и да е мярка и отново на свобода. Това обясни пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов.  

"Прокуратурата не потвърди официално, че Борче Ангелов е вторият бияч на Християн. Няма информация кога и какво ще предприеме обвинението на Северна Македония срещу него. Не е ясно и защо не е включен в делото срещу Илия Спасески, който пръв нападна Християн. Разделено ли е делото?", пита Виктор Стоянов. 

За Борче Ангелов неофициално се знае, че е на 23 г. и е от Битоля. Той беше избягал след побоя над Християн. Има и трети нападател, за когото няма информация дали се издирва. Възможно е той да се предаде срещу определено обещание.

Виктор Стоянов обърна внимание, че Християн Пендиков изобщо не е призован за разпит, а съдът днес пожела да го разпита. "В Северна Македония сякаш няма закони, или поне не се спазват от държавните институции", обърна внимание председатетелят на фондация "Македония". 

Днес основният съд в Охрид отложи делото срещу Илия Спасески. Защитата му поиска отлагането на делото с твърдението, че не разполага с всички събрани доказателства, от които зависи изграждането на защитата.

Илия Спасески

Спасески е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда от омраза поради национална и етническа принадлежност и беше арестуван няколко дни след нападението срещу Пендиков на 19 януари, но веднага беше освободен от ареста.

На 22 февруари беше арестуван и вторият нападател на Пендиков - Борче Ангелов.  Охридската прокуратура поиска от съда временно отнемане на паспорта му, за да не може да напуска страната, и поиска от българските власти адреса, на който Християн Пендиков пребивава в момента, за да го разпита като свидетел.