Сърбия иска да произвежда руската ваксина

Москва праща на съседите технологията за "Спутник V" и осигурява помощ за обучението на местни специалисти

Новини
17:11 - 21 Януари 2021
1069
Сърбия иска да произвежда руската ваксина

Официалните преговори за производство на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" в Сърбия са стартирали с подкрепата на сръбския президент Александър Вучич, предаде ТАСС.

Това съобщи днес сръбският министър за иновации и технологично развитие и ръководител на междуправителствения комитет за сътрудничество с Русия Ненад Попович при посещение на руската фармацевтична компания Генериум, която произвежда ваксината Спутник.

"Благодарение на президента Вучич руската страна веднага отговори на нашата молба руската ваксина "Спутник V" да се произвежда в Сърбия. От най-високо равнище в руското държавно ръководство бе наредено да се намери начин за започване на производство на тази ваксина в Сърбия във възможно най-кратки срокове", заяви Попович, като отбеляза, че официалните преговори вече са стартирали.

Директорът на компания Генериум Даниил Талянски потвърди готовността на руската страна за трансфер на технологията и помощ в обучението на сръбски специалисти за производство на руската ваксина в Сърбия.

"Няма нужда да повтаряме какво значение ще има за нас производството на руската ваксина в Сърбия. Първо, за здравето и живота на гражданите, а после и за възможните перспективи за разпространение на тази ваксина на Балканите и в Югоизточна Европа", каза Попович.

Той съобщи, че сръбската страна е подписала с Генериум протокол, определящ следващите стъпки за съвместно производство на ваксината. В близките дни руски специалисти ще посетят сръбския Институт по вирусология в Белград, за да определят с какви кадрови и технически възможности разполага този институт.

На 31 декември сръбската агенция по лекарствата издаде разрешение за използване на руската ваксина "Спутник V", а от 6 януари в страната започна ваксинация с руския препарат. Сърбия е получила 2400 дози от ваксината, а до края на януари се очакват по-големи доставки.