Само в Lupa.bg: Защо атакуват ивермектина?

Общество
15:00 - 21 Януари 2021
13433
Само в Lupa.bg: Защо атакуват ивермектина?

"Много пъти лекарят в мен е искал да говори по един начин, но министърът в мен го е спирал, защото ако лекарят е отговорен за здравето на един човек, министърът отговаря за здравето на всички български граждани". Думите са на здравния министър проф. Костадин Ангелов, изречени 2 седмици преди Изпълнителната агенция по лекарствата да даде дългоочакваното разрешение за употреба в хуманната медицина на противопаразитния препарат "ивермектин". Но не за борба с коронавируса, а за лечение на несъществуваща у нас болест, типична за тропиците. Иначе казано: "имаме информация, че действа, но не можем да го кажем" или "Колеги лекари го пият, но мълчим, за да не предизвикаме вълна от запасяване". 

Така най-общо звучи цялата сага от края на март миналата година досега по отношение на медикамента, преминал от "Осанна" до "Разпни го". В последните 2 седмици ивермектинът е подложен на нечувана медийна атака, включително заради доскорошното медийно влияние на бъдещия й производител "Хювефарма", собственост на бизнесмена Кирил Домусчиев. На какво се дължи тя и има ли медицинска аргументация или всичко се свежда да политически причини, Lupa.bg ще се опита да ориентира читателите.

Откривателят на ивермектин - японецът Нобелов лауреат Сатоши Омура 

Факт е, че единствената аптека, която досега го произвеждаше в столицата - педиатричната "Ерудита", също попадна във фокуса на репортерите, но дали и под този удар не се крият мръсни подбуди? Особено след като там работят фармацевтите, осигуряващи противогрипните медикаменти за всички деца в столицата всяка зима, когато във всички други те се изчерпват за месеци напред...

На 3 април миналата година пристига първото научно съобщение за ивермектина като потенциален инхибитор на SARS-CoV-2, според което в обхвата на наблюдението са попаднали 169 болници в целия свят, борили се за живота на 1970 пациенти, от които 1609 влизат в болница с коронавирусната инфекция, а от тях 361 са починали.

52 от всички тези хоспитализирани пациенти са приемали ивермектин, при което в групата на неприемалите, смъртните случаи са 18,6%, а на онези, на които е бил администриран - 7,7 на сто. Освен това драстично е намален и престоят в болницата - от 15,7 дни средно при другите, тези на противопаразитния медикамент са били на легло средно 10,9 дни. Изследването е на учени и медици от Юта. По-късно данните им са изтеглени (подобно на проучванията за ползите от хидроксихлорохина - б.р.). 

След него обаче към изводите за благоприятното действие на ивермектина се присъединяват първо австралийските медици, последвани от други американски екипи, руски, румънски, египетски, тунизийски, индийски, непалски, колумбийски, бразилски, японски, южнокорейски и... български. Два дни след публикуваните първи данни в ефира излиза известният кардиолог проф. Иво Петров и вдъхва чрез него надежда за хиляди, след което субстанцията е изкупена отвсякъде, първите опашки пред "Ерудита" се извиват, а Българският фармацевтичен съюз издава предупреждение, че ивермектинът може да е силно токсичен при предозиране. А България е едва в началото на епидемията, броят на починалите на денонощие е 10 души. 

След като първата истерия с медикамента срещу краста, въшки, червеи и т.н. отминава, страната сякаш забравя за него. От ефира спират съобщенията за ефикасността му или оборването на събраните от световната научна общност данни,

но към края на октомври се оказва, че десетки, ако не и хиляди наши лекари всъщност са си изписвали и са си приготвяли ивермектин за профилактика или лечение на коронавируса в леки форми на COVID-19. Изписвали са го и на свои пациенти.

Данни за интоксикирани от ивермектин българи няма. Има информация за нашенци, пренебрегнали единствения напълно доказан като работещ съвет за справяне с инфекцията - "потърсете лекар при влошаване", които са приемали препарата, но са изчакали прекалено дълго преди да се озоват в болница, а там шансовете им вече са били драстично намалени. 

Междувременно в света започват паралелно няколко клинични изпитания на ивермектина, част от които завършват и с резултати. Българското - със спонсор "Хювефармa" също е приключило, но данни от него все още не са изнесени. Аржентина докладва старт на 2 проучвания, едно от които е завършено и макар да не е рандомизирано, сочи недвусмислено: От 169 пациенти на ивермектин само 1 умира, но при него той е приложен късно, във вече много усложнена инфекция, само 1 е със сериозни странични реакции, но е бил със стомашна язва. Второто е рандомизирано и резултатите от него се очакват до 31 януари 2021 г. 

Индия, Бангладеш и Непал също декларират отлични данни от техните проучвания. Същото се отнася и за Колумбия. Няма да се спрем на тези развиващи се страни, тъй като техните данни надали биха били взети под внимание от европейската общност. 

Но в момента Испания, Бразилия, САЩ, Япония и Израел провеждат изпитания върху ивермектин и ролята му в борбата с коронавируса. Всички те са двойно заслепени и рандомизирани, а резултатите се очакват до месец-два. 

Най-голямо впечатление и на българските медици обаче направи протоколът на Асоциацията на борците срещу коронавируса в спешните отделения от първа линия "I-MASK+/MATH+", който бе преведен и прилаган и в столична болница. В него ивермектинът заема централна и ключова роля. Всеки, който желае, може да се запознае с наблюденията на щатското дружество в хиперлинка. Те нямат нищо общо с "Хювефарма" или с ветеринарната медицина.

Според хематолога д-р Чавдар Ботев приложението на ивермектина може да замени редица скъпоструващи медикаменти. В интервю за Lupa.bg в края на 2020 г. той разкри, че има отлични данни за профилактичната му употреба, разбира се, под лекарско наблюдение и дозировка. 

А в началото на зимата опашките пред "Ерудита" отново се извиха, на фона на опасно нарастващите случаи на коронавируса у нас при над 160 жертви на денонощие. Истинската война срещу препарата обаче се разрази със съобщението за разрешението му за производство. Той се оказа опасен, неефикасен, неетичен, за животни и най-важното - "разрешен по политически причини", като всички тези изводи се наложиха за първите 2 седмици от новата година, без нито едно двойно-заслепено, рандомизирано, научно изследване с медицински и фармакологични данни. 

Междувременно аптеката, която го произвеждаше по т.нар. "магистрална" рецепта, падна жертва на атаките, фармацевтите бяха обвинени в нелоялна конкуренция, в завишаване на цените многократно и бяха подложени на безпрецедентни хули за "съглашателство" с медиците, изписвали го на своите пациенти със строго преценена дозировка.

По информация на Lupa.bg от близки на служители на въпросната аптека, техни конкуренти вероятно имат пръст във всичко това. Но припомнят и че когато навсякъде другаде в конвенционалните дрогерии някои ключови лекарства липсват, именно там борбата с някои заболявания никога не спира и питат: "Къде ще отидете следващата зима да купите "Тамифлу" за детето си, когато суспензията за деца се изчерпа още през ноември?".