Сърбия затяга визовите правила

ЕС прие милиони бежанци от Украйна и се задъхва от растящите цени

Балкани
15:15 - 26 Октомври 2022
2145
Сърбия затяга визовите правила

Сърбия е свидетел на внезапен "туристически бум" от страни, чиито граждани никога не са обмисляли възможности за разглеждане на забележителности и пазаруване.

Това до голяма степен се дължи на щедрите правила за влизане в балканската страна, които я превърнаха в ключова спирка за мигранти, които искат да стигнат до Европа, без да рискуват опасното морско преминаване, предава Асошиейтед прес.

Скорошен полет от Турция до Белград - един от шестте планирани всеки ден - беше пълен с хора от африкански и азиатски държави, които не се нуждаят от виза, за да влязат в европейската страна.

Но това ще се промени, тъй като Сърбия е изправена пред натиск от Европейския съюз, към който иска да се присъедини, да въведе визи за страни, които са се превърнали в източник на миграция към 27-членния блок.

Служители на ЕС казват, че хиляди пътници, които са влезли в Сърбия и други страни от Западните Балкани като туристи през последните месеци, са потърсили убежище в страните-членки на ЕС.

Блокът е разтревожен, защото в региона на Балканите вече се наблюдава нарастване на хората от Близкия изток, Азия и Африка, които се насочват към проспериращата сърцевина на Европа, където се надяват да намерят по-добър живот. ЕС прие милиони бежанци от Украйна и се задъхва от растящите цени и енергийната криза, причинени от руската агресия срещу Украйна.