Саркофагът, ползван за барплот в кръчма, наистина е ценна антика

Под фасадния латекс е бил скрит артефакт от времето на Римската империя

Новини
17:28 - 10 Август 2024
1670
Саркофагът, ползван за барплот в кръчма, наистина е ценна антика

Саркофагът, който бе открит преди наскоро на брега в курорта "Свети Константин и Елена", се оказа изключително ценен артефакт. Това показва приключилата пълна експертиза. 

Саркофагът е бил ползван в популярното заведение "Раджана" като носеща част на барплот, като оригиналната му повърхност е била намазана с латекс. Не е ясно дали ползвателите са искали да маскират антиката, или просто не са били наясно колко е ценна тя. Заведението е в орбитата на местната икономическа групировка ТИМ.

Саркофагът, изработен от черупчест варовик, датира от втори-трети век, като някои детайли по него подсказват, че по-скоро е от втори век, обяви пред БНТ Александър Минчев, археолог от Регионалния исторически музей във Варна.

Саркофагът, "освежен" с  фасадна жълтеникава боя и снабден с мраморен плот,  вероятно е щял да се върне на служба в заведението или е бил подготвен за пренасяне, за да украси нечий дом. Но за късмет пенсиониран полицай, разхождащ се наблизо, забелязал очертания на съкровище под латекса и подал сигнал за находката.

Още при първия оглед специалисти от Археологическия музей във Варна и от Инспектората за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата казаха, че вероятно става дума за артефакт от римската епоха.

Саркофагът с размери 90 х 235 х 75 см е богато украсен с характерни за онзи период стилизирани релефни орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и др. 

Чорапи, проснати върху античния саркофаг