САЩ обещаха подкрепа и военно обучение на Латвия

Лойд Остин многократно потвърди ангажимента на САЩ да помогнат на региона да се защити

САЩ
14:42 - 10 Август 2022
2289
САЩ обещаха подкрепа и военно обучение на Латвия

САЩ ще провеждат повече военни учения с балтийски нации като Латвия и ще се стремят да осигурят по-добро военно обучение, каза министърът на отбраната Лойд Остин в латвийската столица Рига в сряда, като добави, че САЩ може да разположат в района допълнителни сили ако необходимо, за да подпомогнат на балтийските страни срещу евентуална заплаха от Русия, предава Асошиейтед прес.

Говорейки на пресконференция с латвийския министър на отбраната Артис Пабрикс, Остин каза, че плановете за извършване на непрекъснати ротации на сили в балтийските страни вероятно ще използват войски от американските бригади в Румъния и други части на Европа, но "ние също можем да въведем сили от Съединените щати".

Остин е първият министър на отбраната на САЩ, който посещава Латвия от близо три десетилетия, подчертавайки нарастващото значение на балтийските нации, които се намират на западната граница на Русия. Те се опасяват, че могат да бъдат следващите жертви на агресията на Москва. Пентагонът съобщи, че последният американски министър на отбраната, който е посетил Латвия, е Уилям Пери през 1995 г.

Пабрикс каза пред репортери, че основните му приоритети са да получи по-голяма американска военна подкрепа, добавяйки, че за да защитят страната си, неговите войски се нуждаят ежедневно от "подробно обучение". Той добави, че Латвия също се нуждае от допълнителна финансова помощ от САЩ, за да закупи нова военна техника и да засили противовъздушната и бреговата отбрана.

В рамките на двудневното си посещение в латвийската столица, Остин многократно потвърди ангажимента на САЩ да помогнат на региона да се защити. Той се срещна с американски войници във вторник, включително членове на Бригадата за подпомагане на силите за сигурност, която осигурява обучение на съюзниците.

В поредица от срещи в сряда с висши латвийски лидери, включително президента Егилс Левитс в Рижския замък, Остин потвърди непоколебимия ангажимент на Америка да застане до балтийския регион срещу всяка руска агресия.

"Ние ще засилим нашите ротационни разполагания в региона и ще засилим обучението си с нашите балтийски съюзници, за да укрепим още повече надеждната си бойна позиция в региона", каза Остин в началото на срещата си с латвийския премиер Крисиянис Каринш.

Посещението на Остин също идва, когато Латвия предприема действия за увеличаване на собствената си защита, а президентът на нацията разглежда план за възстановяване на задължителната военна служба за мъжете и доброволна за жените. Планът предвижда задължителната казарма да бъде въведена следващата година.