Съвет от доктор : Ограничете въглехидратите по време на епидемията

Здраве
13:38 - 02 Април 2020
3343
Съвет от доктор: Ограничете въглехидратите по време на епидемията

Добра идея е и да се ограничи приема на прости въглехидрати, защото те потенцират възпалителния ефект.

Тази препоръка дава д-р Галин Каменов, който беше зам.-министър с ресор обществено здравеопазване през 2017 г. в служебния кабинет.

Той обяснява, че диетата трябва да бъде балансирана, в нея е добре да има

достатъчно белтъчини и да включва цитрусови плодове, горски плодове, грозде, червени чушки, броколи, спанак, гъби, бадеми, зелен и черен чай.

Тези храни са богати на флавоноиди, които имат противовъзпалителен, антибактериален и антивирусен ефект, повлияват добре и функционалното състояние на капилярите.

"Фактът, че COVID-19 не засяга децата, вероятно се дължи на отличното състояние на капилярите им – в човешкото тяло има над 100 000 км. капилярна мрежа, която с възрастта губи качества и функционалност, а правилната диета в това отношение е важна", разяснява д-р Каменов. 

Той подчертава, че засилването на имунитета може да играе важна роля в профилактиката на COVID-19 или за снижаване на тежестта на заболяването. Не трябва да се пропускат и мерките за борба със стреса, защото имунната система определено е чувствителна на стрес.

За подобряване на имунитета могат да бъдат полезни някои витамини и минерали – Vitamin D3 IU 3000 дневно, Vitamin C 1000 мг дневно, Zinc 15 мг и Selenium, предписани от общопрактикуващия лекар.