Съюзът на писателите отбелязва 130 години от рождението на Елисавета Багряна

Култура
13:12 - 25 Април 2023
2850
Съюзът на писателите отбелязва 130 години от рождението на Елисавета Багряна

Съюзът на българските писатели (СБП) отбелязва 130 години от рождението на Елисавета Багряна.

На нея е посветен юбилеен брой от вестник „Словото днес“. Изданието ще бъде представено днес в 37-о СУ „Райна Княгиня“, в ЖК „Люлин“ 10. По покана на Цветомира Георгиева – директор на училището, ще се състои среща-разговор на екипа на вестника с учениците и преподавателския състав. Предвиден е и  ученически рецитал по стихове на Багряна, съобщават от СБП.

На 27 април в „Американски център“ на Столичната библиотека за изданието и за Багряна ще говорят Боян Ангелов – председател на СБП, Надя Попова – главен редактор на „Словото днес“, Анжела Димчева – литературен критик, Елисавета Шапкарева – поетеса и внучка на Багряна, Катя Зографова – изследовател на жизнения път на Багряна.

Рециталът по стихове на Багряна – на осем езика – е с участието на Боян Ангелов, Стоянка Боянова, Надя Попова, Захари Иванов, Анжела Димчева, Петър Велчев, Хайри Хамдан, Мая Панайотова и Озлем Тефикова.

На заглавната страница на „Словото днес“ е емблематичното стихотворение на Багряна – „Потомка“. Редом с него са историко-аналитичната статия на проф. д.ф.н. Валери Стефанов „Вечност и святост в поезията на Багряна“ и откъс от мемоарно есе на Блага Димитрова. 

В броя са включени статии на проф. Михаил Арнаудов („Багряна – това е талант и блестящ човек“), на Дора Колева („Моите докосвания до Багряна“), на Катя Зографова („Словозография за Багряна и Бретан“) и на френския литературовед Роже Бернар.

Има и мемоарни текстове на Станка Пенчева, Георги Йорданов, Петя Александрова и Елка Няголова. Публикувано е интервю с Любомир Шапкарев – син на Елисавета Багряна, есе от Елисавета Шапкарева и рецензия за нейна книга от Людмила Малинова, както и обзорна статия на Анжела Димчева за преводите на Багряна по света.

На всяка страница има архивни снимки, факсимилета на писма, корици на книги. Включени са 15 от най-известните стихотворения на Багряна. На цветните страници има известни нейни портрети, рисувани от натура.