Седмицата: Магарета и магарици от всички партии, съешавайте се!

Коментар
23:13 - 07 Ноември 2021
9551
Седмицата: Магарета и магарици от всички партии, съешавайте се!

„Веднъж стомна за вода, два път стомна за вода, а на третия се счупила“ или пък „Три пъти за късмет“? Коя поговорка ще ни се стовари челно само след седмица на третите за тази година парламентарни избори, този път в комбинация и с президентски? Едно поне е ясно – четвърти няма да има! Ама само поради липсата на конституционно време да извъртим още едни, защо не и повече. Но пък няма конституционна пречка 2022 г. да е още по-изборна и от 2021-а.

И като едното нищо може да е така. Когато политически не просто не можем да си впрегнем коня пред каруцата, а куп политпартийни магарета и магарици все се яхат наобратно един друг, в пореден опит – пак и пак, да си вкарат каручките мижитурски в парламента. Толкоз, за повече и желание, но и акъл трябва, а най-вече политическа отговорност.

Отново сме с „коня в ряката“ – по-точно с куп магарета, запънати на моста. И въпреки всички „закани“ от всички кандидатски страни, че този път ще „дарят“ избирателя с някакъв общ впряг във вид на редовно правителство, като едното нищо отново ще се превърнат в поредната купчина рога и копита. Подобно на Маркс – Енгелсовото, а после и Лениново „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“, но с прочит „Магарета и магарици от всички партии, съешавайте се!“.

Може и да се съешават всъщност, ама какво ли и дали ще се роди? При всичките тези странни движения на уж някакви опити за зачеване, без идея какво точно искат да заченат. Всички са в политпартийния храсталак и се ослушват като дългоухи, ама даже не магарета, а зайци. Слухтят най-вече кой как ще бъде подреден електорално в следващия нов парламент, ако бъде в подредбата му все пак. Дебнат се един друг из предизборната гора и ту ще си играят с този или онзи от останалите, ту няма. Ту щели да формират на всяка цена стабилно управление, ту щели, ама с вдигане на цената си, още преди да знаят кой колко ще струва, след като избирателят им турне етикетите.

Само дето в цялото това магарешко съешаване все по-ясно взе да личи, че „етикетът“ ще е същият, като предишните. Куп партийки в един парламент с предварително изтекъл срок на годност. Но пък колкото е по-немощна като депутатско представителство партията, толкова по-голям фалшив собствен етикет си лепи.

Личи, че и този път лепилото и при мандатите за правителство пак ще е фалшиво, незалепващо. Пак ще е лепило тип „Шизофрения“ – еди кой си не може да състави правителство, но обвинява еди някой си, че той не го прави, въпреки че е видно, че и той не може. Всеки е приемлив само за себе си, всички останали са му неприемливи. Всеки е недостатъчен сам по себе си за мнозинство, всички останали не му се връзват да му участват в мнозинството.

И така съвсем шизофренно вървим към четвърти парламентарни избори, още преди да сме се изказали на третите. Даже може да си планираме и петите, и шестите все със същите магарета на същия мост. Само дето то и мост няма!