Седмицата: Румен Радев по пижама – крие си банана

Коментар
13:40 - 21 Октомври 2024
2629
Седмицата: Румен Радев по пижама – крие си банана

Странна работа – такова мълчание откъм президентството не е било 2020-а насам. Няма юмруци, няма търчане по стълбите за към жълтите павета, няма бой ни по стари „партийни врагове“ – я ГЕРБ, я БСП (най-често вкупом) – ни по новоизлюпени, дето тъкмо са заченати баш от „Дондуков Втори“ и вече се е отрекъл баща им от тях, пращайки ги на май(ната)ка им. Даже още от самото началото на това вече второмандатно президентство няма такъв „стой – млък“. 

Мълчанието на (не)агнетата обаче не изглежда като някакъв си сън – нещо там да са политпартийно заспали. Не си е облякъл президентът на президентството Румен Радев весела държавническа пижама тип „Банани с пижами“, за да „търси доброто“ като бананчетата от анимацията под това заглавие. Да, по пижама е в момента, но както подобава на (не)агнета, току-виж е съшита от вълча кожа. Личи си такава възможност и от фактологията, че под нея се крие и бананът.

Този банан дето просто трябва да вкара политпартийните маймуни в кошарата. Където да си изядат боя. Като в оня експеримент още от 80-те години на миналия век, при който маймуни, които се опитат да вземат и да изядат заложения банан, са заливани с вода. При следващ опит останалите намокрени маймуни я бият най-смелата, а накрая и без да ги мокрят, всички маймуни бият всяка маймуна, посегнала на банана.

Та така, след всичкия тоз маймунарник в последните години на „Дондуков-2“, сега стопанинът му Румен Радев уютно си се е настанил просто в президентската си пижама и се наслаждава на собствената си бананова реколта. Може би е и главното действащо лице в новия предизборен трейлър под формата на лпзунг, дето се роди през изминалата седмица под заглавието „Тихо, да не събудим избирателите“. Хич не му трябва на Радев каквото и да е раздвижване на маймуните-избиратели в банановата му държава – пардон, кошара. Затова той си е полегнал изцяло в позата на държавен глава, а хей така – само за да разлайва лекинко маймуните-политпартийци, праща вицето Илияна Йотова да им бели по някой банан.

Ето, рече примерно вицепрезидентката тия дни, че трябва да имаме силно политическо правителство и експертен кабинет не е решение: „Внимателно следя всички предизборни дебати и послания от страна на политическите сили. Колкото повече ги следя, толкова повече се убеждавам, че трябва да имаме силно политическо правителство. С ясна отговорност от политическите партии. Експертен кабинет не е решение. Винаги в една криза - особено толкова дълбока, в която сме ние вече четири години в тази нестабилност, имаме блокирана държава - за мен е по-важно да има отговорността на политически кабинет. Всичко друго означава да се криеш зад кулисите, да имаш договорки, сглобки и какви ли не още синоними“.

Хоп – окачен е бананът в маймунарника. Примерно, да се втвърди позицията на ГЕРБ срещу „равноотдалечен премиер“, срещу „експертно правителство“ и други подобни половобезпартийни, и да поеме „силово“ отговорността очаквано „първата сила“ и на изборите след няколко дни на 27 октомври. Толкова силово, че дори и с кандидат за премиер лидерът Бойко Борисов.

При което всички останали „сили“ да скочат, за да бият ГЕРБ, ама не защото са намокрени, а понеже остават на сухо. Готово, всички вкупом са хванати на въдицата – на банана! И са пратени най-късно напролет да берат пак банани на следващите предсрочни парламентарни избори.

Пък в президентството пижаменото парти отново ще влезе в разгара си. Както политолого-социологията вече ни го говори, правото да назначава служебни кабинети отново щяло да се върне при президента Румен Радев. Примерно Андрей Райчев рече, ама не само той: „До края на годината (т.г.) ще разкарат т.нар. домова книга за служебен премиер“. Като се аргументира с предстоящата през ноември смяна на двама конституционни съдии от квотата на президента, което, разбира се, ще доведе до промяна в мнозинството в Конституционния съд. А освен това и „потенциалната президентска партия си стои и чака“.

И така като се направел ремонт на ремонта на конституцията - като и след тия сегашните седми подред избори за 3-4 години не се състави редовно правителство - след осмите със същия предизборно-изборно-следизборен резултат на прекалено много маймуни на единия парламентарен клон и малко маймуни пред урните, ще се завърнат „служебните премиери на Румен Радев“.

Е, хората можело да бъдат накарани да гласуват масово от „чувството, че им е застрашена републиката и тръгва да се променя нещо, без да го контролират“. Ама пък съдейки по пижамената поза на президента-премиер, няма нужда дори да става - бананът му в кърпа му е вързан. И това докато политпартийните маймуни са просто пилета в кълчища, дето не спират да си мислят, че като се правят един-друг на пух и перушина, това означава, че могат политически, че и властово да летят.