Секретните служби се кълнат: Натовски сме, не сме руски (НА ЖИВО)

В ДАНС нямало чужди агенти, сами си ги разкривали

Политика
13:29 - 30 Май 2023
3581
Секретните служби се кълнат: Натовски сме, не сме руски (НА ЖИВО)

В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната".

По предложение на "Възраждане" депутатите гласуваха заседанието да се излъчва на живо по БНТ 1.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев обяви, че не е съгласен с твърденията, чути от записите на заседанието на ПП, но и повече - 

че специално Агенцията имала механизми за разкриването на чужди агенти в самата нея. 
А сценариите срещу ДАНС и другите служби имали почерка на кремълските хибридки. С което де факто прехвърли топката да се оправдава към посочилия пробива в ДАНС и другите служби - съпредседателя на ПП Асен Василев. 

Шефът на Военното разузнаване ген. Венелин Венев пък допълни, че НАТО имало голямо доверие в службата, въпреки мнението на ПП, че и там били внедрени чужди агенти, с намек - за руски шпиони. 

"В тази служба има хора, които мерят 4 пъти на ден радиацията в Украйна, за да ви каже дали и кога да се скриете в бомбоубежище и да сложите противогаз. В нея има хора, работещи по линията на миграцията и тероризма в страните от Западните Балкани...", видимо ядосан коментира Венев. 

В общия хор как службите не били пробити, въпреки мнението на ръководството на ПП, се включи и шефът на ДАР Антооан Гечев. "ДАР не е на президента Радев, не е на някоя партия. ДАР е национална служба за сигурност, занимаваща се с външно разузнаване.

По отношение на назначаването на председателя й, в закона са посочени предварителни изисквания и никъде в тях не е упоменато, че той преди да бъде назначен трябва да се съгласува, представя, одобрява на чужди посолства, чужди държави или международни организации. Такива изисквания, дори неформално, не съществуват и в регламентиращите документи на НАТО или ЕС", подчерта той. 

И напомни, че участието на ДАР и взаимодействието й с органите на НАТО и ЕС, както и на други партньорски служби, е на съвсем различни, други принципи. "От 2004 г. работя в сферата на международното сътрудничество в разузнаването. Работил съм с почти всички партньорски организации. Никой никога не е изявявал каквото и да е желание или намерение да утвърждава, съгласува или одобрява суверенни национални решения", каза още Гечев. И зачекна темата за доверието, като смята, че то се гради не на база на документи, укази и решения, а се гради с години.