Сенегал пак разплака Египет и ще играе на Световното, Гана изрита Нигерия

Садио Мане, който надигра Мо Салах на финала за Купата на Африка, отново спечели дуела със съотборника си в Ливърпул

Спорт
00:04 - 30 Март 2022
2069
Сенегал пак разплака Египет и ще играе на Световното, Гана изрита Нигерия

След загубения финал за Купата на африканските нации, Египет отново отстъпи срещу Сенегал. Този път залогът беше още по-голям – класиране за Световното първенство. Сенегалците надвиха с 1:0 своя противник у дома и при общ резултат 1:1 се стигна до продължения, след което до дузпи.

За втори път в рамките на седмици Египет с Мохамед Салах понесе огромно разочарование при наказателните удари за сметка на Сенегал, начело със съотборника му в Ливърпул – Садио Мане.

При дузпите Мане и компания показаха железни нерви и спечелиха с 3:1. Несъмнено Мо Салах дълго ще помни днешната вечер, защото той не успя да се разпише от бялата точка.

Подобно на финала за Купата на африканските нации двата отбора играеха много предпазливо. Много на брой голови положения нямаше. Мачът започна чудесно за домакините, които още в 3-ата минута поведоха и наваксаха изоставането си от първия мач. Булайе Диа се възползва от груба грешка в противниковата защита, отне топката и хладнокръвно я прати в мрежата за 1:0.

Оттук насетне започна дебненето между двата отбора. Четвърт час след началото Мохамед Салах стреля от въздуха, но над напречната греда.

В 27-ата минута удар на Садио Мане беше блокиран от защитник. Четири минути по-късно Мохамед Ел Шенави успя без особени затруднения да улови удар на Исмаила Сар.

До почивката Мане отново пробва късмета си с шут от дистанция, но покрай вратата. В крайна сметка първата част завърши при непроменен резултат.

В 52-рата минута главният съдия се посъветва с ВАР. Нампали Менди извърши нарушение, което можеше да му донесе червен картон. След като преразгледа ситуацията обаче, реферът прецени, че няма основание за толкова строго наказание.

Десетина минути по-късно Садио Мане получи малко свободно пространство. Той напредна и опита изстрел от границата на наказателното поле. Защитник обаче застана добре с тяло и блокира топката.

Определено сенегалците бяха по-активни след почивката, но не пожелаха да предприемат излишни рискове. С изтичането на редовното време, двата отбора играеха все по-предпазливо. При 1:0 в полза на Сенегал и 1:1 общ резултат се стигна до продължения. Играта продължи по същия начин. Най-чистото положение за гол се откри пред Исмаила Сар в 96-ата минута. Неговият удар в левия ъгъл обаче беше спасен от Ел Шенави. Неизбежното се случи и победителят трябваше да бъде излъчен след изпълнение на дузпи.

Напрежението си каза думата.

Сенегал и Египет пропуснаха първите два наказателни удара. Калиду Кулибали и Салиу Сис бяха грешниците за домакините, а за гостите – Мохамед Салах и Зизо. Сенегалците поведоха с 2:1, а нападателят на Галатасарай Мустафа Мохамед не успя да се разпише и буквално закопа родината си. Садио Мане не потрепна и прати Сенегал на Мондиала в Катар.

В друг мач по същото време Гана се класира за Световното след 1:1 като гост на Нигерия. В първия двубой преди няколко дни двата тима не успяха да си вкарат и завършиха наравно 0:0.