Сензационна новина! Чехов бил репортер в каторга

Култура
14:30 - 19 Август 2020
3817
Сензационна новина! Чехов бил репортер в каторга

„Сензационна новина. Талантливият А. П. Чехов предприема пътешествие из Сибир с цел изучаване бита на каторжниците” – с такава дописка осъмва на 26 януари 1890 г. руският вестник „Новости дня”.

Сензацията е наистина голяма, защото до този момент никой руски писател не е видял с очите си страданията на заточениците в Сибир, а за унижените и изтерзани човешки същества на остров Сахалин пък са чували малцина. В този момент Чехов се носи на крилете на славата като автор на 529 разказа, 11 пиеси, 8 повести и 20 фейлетона и носител на Пушкинска награда и никой не очаква от него подобен ход.

Писателят обаче го е обмислил добре и през лятото на 1890 г. след като прекосява Сибир стига на остров Сахалин. Там е едновременно репортер от мястото на събитието, преброител и лекар. Резултатът е книгата „Остров Сахалин”. Тези дни, 41 години след първата ѝ среща с българския читател, от печат излиза новото ѝ издание в България с логото на „Лист”. Използван е преводът на Виолета Манчева с нова редакция.

Книгата започва като пътепис, продължава като енциклопедия и се разгръща като картина на страданието. Според някои изследователи островът на каторжниците изиграва съдбовна роля в живота на писателя, защото влошава и без това разклатеното му от туберкулоза здраве. Самият Антон Павлович пък признава, че Сахалин оказва огромно влияние върху всичките му следващи съчинения.

Бронзова скулптура в чест на 120-та годишнина от първото издание на книгата на Чехов "Остров Сахалин" беше открита тържествено през 2015 г. в най-големия град на острова - Южно-сахалинск 

През трите си месеца живот на острова Чехов обхожда всички селища по кални пътища, изминава хиляди километри на кон, често в мокри дрехи и крака, обути с подгизнали валенки. Обикаля затвори, казарми, лечебници, посещава домовете на осъдените на заточение поселници, разговаря, съчувства, записва съдби.

Той прави пълно преброяване на населението на Сахалин – с образцов педантизъм и търпение. Благодарение на него знаем какви са били природата, населението, икономиката, градското устройство и нравите на остров Сахалин през XIX век.

Корицата на новото издание на „Остров Сахалин” е от Костадин Кокаланов.