Сергей Лавров: САЩ забраняват инвестиции в Сирия

Те искат да създадат там квазидържава, твърди руският външен министър

Новини
15:10 - 12 Ноември 2019
1932
Сергей Лавров: САЩ забраняват инвестиции в Сирия

САЩ се стремят да отделят територии на източния бряг на река Ефрат и правят всичко по силите си, за да създадат квазидържава там. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров на втория Форум на мира в Париж, съобщават руските медии.

"САЩ молят страните от Персийския залив за големи инвестиции, за да създадат местна администрация на базата на "Сирийските демократични сили" (СДС), кюрдите - "Отрядите за народна защита" и други, с ясното намерение да отделят тази част от Сирия и да контролират намиращите се там петролни находища", коментира руският първи дипломат.

Лавров също така отбелязал, че САЩ забраняват на съюзниците си да инвестират в проекти за възстановяване на Сирия, контролирани от официален Дамаск.

"Ние подкрепяме заедно със сирийското правителство и приканваме всички за създаването на условия за модернизиране на инфраструктурата за завръщането на бежанците, така че страната да може да се върне към нормалния живот", подчерта Лавров.

Лавров обяви, че опитите на САЩ да ограбят Сирия и да вземат под свой контрол петролните находища са незаконни и не носят нищо добро.

Въоръженият конфликт в Сирия продължава повече от осем години. Ситуацията се изостри в началото на октомври, когато Турция обяви началото на операция "Извор на мир", насочена срещу отрядите на сирийските кюрди. От своя страна Вашингтон отказа да участва във военната операция на Анкара и обяви оттеглянето на войските си.

Въпреки това скоро след това американският президент Доналд Тръмп обяви, че част от американските военнослужещи ще останат, за да "охраняват петрола" от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), тъй като по-рано добивът на петрол в Северна Сирия беше основният източник на доходи за джихадистите. По думите му "може би е дошло време кюрдите да се преместят в този петролен район", защото "те се нуждаят от пари".

Както отбеляза говорителят на Пентагона обаче, печалбите от сирийския петрол отиват за кюрдите, а не са американците.

По договореност със САЩ Анкара прекрати бойните действия в Източна Сирия, за да могат кюрдите да изтеглят своите формирования от 30-километровата буферна зона от турската граница навътре в Сирия.

На 22 октомври руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган проведоха 6-часови преговори, след които беше подписан меморандум за разбирателство в десет точки. Основната договореност беше провеждането на съвместни турско-руски патрули.