СГС решава за регистрацията на ПП до две седмици

Политика
21:53 - 05 Август 2022
3342
СГС решава за регистрацията на ПП до две седмици

До две седмици Софийският градски съд трябва да излезе с решение дали ще регистрира “Продължаваме промяната” като партия. Заседанието бе проведено в петък, а като адвокат се яви бившият шеф на Народното събрание Никола Минчев.

Само 10-ина минути продължи съдебното заседание. Във връзка със спора за името “Продължаваме промяната”, за което пред Патентното ведомство претендира и кметът на Добрич Йордан Йорданов, Минчев коментира, че проблем няма. Той представи и документ за уникалност на името.

Адвокат Марин Пандов допълни, че е проведено учредително събрание, на което са присъствали 587 души, а изискуемият минимум е 500. Имало и устав, както и структура, представителство и цели на партията. Зам. градският прокурор на София Милен Ютеров се съгласи, че всички документи са налични и поиска от съда да допусне вписването. Затова не се очаква прокурорът да протестира решението за регистрация на “Промяната”.
А съдия Никола Чомпалов обяви, че ще се произнесе до 14 дни.

Това прави ден след изтичане на срока (17 август), в който партиите трябва да подадат документите си за самостоятелно участие на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Според Изборния кодекс те внасят заявленията си в ЦИК до 45 дни преди датата на вота. Всъщност основната пречка “Промяната” да се яви със собствена регистрация е друга разпоредба на кодекса - че партиите внасят удостоверение за актуално състояние към датата на насочване на изборите Президентският указ е от 2 август и така няма възможност формацията на Кирил Петков и Асен Василев наесен да се яви сама, дори съдът да се произнесе в съкратен срок по регистрацията ѝ.

На изборите през ноември тя се яви с “Волт” на Настимир Ананиев, “Средна европейска класа” на Константин Бачийски и “Политическо движение социалдемократи”. Лидерите на първите две мандатоносителки станаха депутати от ПП.

По същия начин според уверенията на лидерите ѝ ще постъпи и сега.

“Дали регистрацията ще е готова навреме за изборите, не е казус за нас изобщо. Не беше проблем за миналия вот, така че със сигурност няма да е и за този”, коментира Никола Минчев.

“Продължаваме промяната” още не са взели решение за евентуална предизборна коалиция с “Демократична България”, съобщи бившият парламентарен шеф. Първоначално трябваше ръководството ѝ да се събере до края на тази седмица, но от думите му стана ясно, че заседанието, на което темата ще се обсъди, се отлага за следващата.
Минчев отговори и на въпроси извън партийното строителство.

“Надявам се много това да не са подготвителни действия за връщане на договора с “Газпром”, който така или иначе не искаше да го изпълнява”, отвърна той, запитан дали и “Промяната” вижда действията на служебното правителство като “чистки и реваншизъм”, както те бяха определени от БСП.