Шефът на антикорупцията: Имаме месец да проверим сигналите за жилищата

Пламен Георгиев отрече да си е купувал апартамент от "Артекс", не познавал никого от фирмата

Новини
13:45 - 26 Март 2019
2012
Шефът на антикорупцията: Имаме месец да проверим сигналите за жилищата

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че правителството му е дало срок от едва 20 дни, за да провери всички сигнали по "Апартаментгейт", но чрез обяснението, че ще се наложи много дълбока и сериозна проверка, учтиво помоли за отсрочка. "Има огромен обем информация", застрахова се Георгиев и добави, че се надява след 1 месец да успее да изнесе повече подробности за сделките. 

Според председателя на контролния орган целият скандал бил на политическа основа и е гръмнал сега заради предстоящите европейски избори. Той предположи и че още лица може да изплуват по сагата, защото някой имал интерес тя да се разраства. "Има 3 милиарда причини това да се случва сега. Неслучайно има запорирани имущества за над 3 милиарда, като голяма част вече са внесени в съда", каза още Георгиев. 

Той отрече информацията, че също е замесен в "Апартаментгейт" с купено от него жилище на безценица, като уточни и че не познавал никой от строителната фирма "Артекс". Не можел и да си позволи такъв имот в луксозен като "Изток" квартал на София, защото изплащал голям и дългосрочен кредит. 

Междувременно подалият оставка зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов обясни, че не е бил подложен на натиск след като стана ясно, че и той се е облагодетелствал с имот от "Артекс" на далеч по-ниска от пазарната цена за такъв тип жилища. Той се сдобил с апартамента, когато сградата била на груб строеж. Не знаел и дали оставката му вече е приета.