Шефът на „Епъл“ си резна заплатата до $49 милиона

Актуални новини
11:41 - 13 Януари 2023
1945
Шефът на „Епъл“ си резна заплатата до $49 милиона

„Епъл“ (Apple Inc.) ще намали възнаграждението на главния си изпълнителен директор Тим Кук с повече от 40% до 49 милиона долара по негова молба и след критики от инвеститорите, съобщи Би Би Си.

Главният изпълнителен директор е получил общо 99.4 млн. долара миналата година, което включва заплатата му от 3 млн. долара, 83 милиона плащания по акции и 13.4 милиона долара други компенсации.

Миналата година акциите на производителя на iPhone паднаха рязко на фона на проблемите с веригата за доставки и глобалното икономическо забавяне.

Мнозинството от акционерите на "Епъл" одобриха пакета въпреки критиките от някои индустриални групи, които са недоволни, че възнаграждението на главния изпълнителен директор остава недостатъчно обвързано с резултатите на компанията.

"Комисията по компенсациите взе предвид отзивите на акционерите, изключителното представяне на "Епъл" и препоръката на Тим Кук при вземането на решението си да коригира възнаграждението му", се казва в изявление на компанията.

Целевият дял на Кук през 2023 г. ще бъде намален до 40 милиона долара от 75 милиона долара, като делът на изплащанията, свързани с бизнес резултатите, ще се увеличи до 75% от 50%.

Годишната заплата на главния изпълнителен директор от 3 милиона долара и целевият паричен бонус от 6 милиона долара ще останат непроменени. Най-голямата разлика в неговия пакет е увеличаването на дела от възнаграждението ме, който ще зависи от резултатите на "Епъл" на фондовия пазар.

Средното ниво на годишните заплати за служителите на "Епъл" през 2022 г. е 84.5 хил. долара.

Акциите на компанията паднаха с 22,5% през последната година.

Кук оглави "Епъл" през август 2011 г., само седмици преди смъртта на съоснователя Стив Джобс. Под негово ръководство тя стана първата компания, която достигна пазарна оценка от 3 трилиона долара, преди да падне до около 2.1 трилиона долара по време на една бурна година за технологичната индустрия.