Шефът на болница "Лозенец" фрапиращо: 1 0 години няма трансплантиран бъбрек на дете у нас

Доц. Горнев е "за" строителство на педиатрия в двора на бившата Правителствена, но не по схемата на Кацаров

Здраве
08:54 - 08 Декември 2021
3184
Шефът на болница "Лозенец" фрапиращо: 10 години няма трансплантиран бъбрек на дете у нас

Радостна новина е, че се предвижда да се строи детска болница в двора на болница „Лозенец“, а не мол, казино или жилищна сграда. Взето е обаче решение, което не отговаря на критерий. Никой не е против да се надгражда болница „Лозенец“. Болницата е университетска и отговаря на нуждите на студентите по медицина в СУ. Това заяви доц. Радосвет Горнев в студиото на „Денят започва“ по БНТ, цитиран от "Новини.бг". 

По думите му педиатрията трябва да бъде част от Университетската болница „Лозенец“.

„В България 10 години не се е извършвала бъбречна трансплантация. Позорно е! Трябва да имаме реално и ефективно детско здравеопазване“, категоричен беше доц. Горнев.

Бързото решение за него е надграждане и използване на капацитета на болница „Лозенец“ – разкриване на отделения, преструктуриране: „Ние нямаме нужда от сгради, имаме достатъчно сгради. Човешкият ресурс е строго ограничен. Трябват 5 – 10 години, за да се създадат специалисти, за да може страната ни да е на европейско ниво“.

„Чисто физически ще се унищожат две болници. Нека хората, които вземат решения, да помислят много добре“, апелира той.

По думите му болницата е преструктурирана, за да отговори на очакванията на хората: „Заставам зад протеста. Той е спонтанен и трябва да доведе до светването на червената лампа, за да може хората, които взимат решения в здравеопазването, да вземат най-добрите решения“.

Според него има хора, които искат да унищожат болница „Лозенец“. Като приоритет той определи детското здравеопазване, борбата с онкологичните заболявания и затлъстяването.

Снимка: Агнес Методиева