Шефът на лекарствата видя калпава формула за изчисляване на дефицитите

Здраве
12:32 - 30 Август 2023
2231
Шефът на лекарствата видя калпава формула за изчисляване на дефицитите

Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства, е неефективна", заяви по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в коментар за лекарствения дефицит у нас.

По думите му има разминаване между информацията от аптеките и включените в забранителния списък лекарства.

Затова от Министерството на здравеопазването предлагат промени в законодателството, което да определя реалните наличности на лекарства в аптечната мрежа.

"Те са свързани с промяна на формулата, увеличава се прагът от 65 процента към 100%. Към момента за недостиг се говори, когато 65% от потреблението отговаря на наличностите. Тук се формира една голяма разлика между 65% и 100%, при която очевидно има недостиг", допълни Богдан Кирилов.

Според него търсенето на различни гледни точки по проблема с лекарствения дефицит е положителна тенденция, тъй като всяка от страните, които участват в процеса, обвинява друга. Затова според Кирилов верният подход е в активната комуникация с всички тях.

Той заяви, че изходът е в ранното идентифициране на проблемите с определени лекарства, което е цел и на Европейската комисия.

Това може да стане чрез публичност на информацията. Затова преди няколко месеца стартирахме пубикуване на уведомленията за временно или постоянно преустановяване на недостига, така че информацията да достигне не само до пациентите, а и до медицинските специалисти и до конкурентните компании. Стана ясно категорично, че формулата, която се използва в момента, е неефективна. Продуктите в забранителния списък (СЕСПА) не отразяват това, което получаваме като обратна връзка от аптеките за липси и недостиг, каза Кирилов. По думите му стремежът на предвидените законодателни промени е да се гарантира потреблението у нас и едва след това да може да се изнася.

Държавата няма отношение при планиране, внос и доставка на количествата. Това са търговски взаимоотношения. Съдействаме за ускоряване на доставки в условията на недостиг, приоритетно разглеждаме такива проблеми. В рамките на контролната ни дейност установяваме, че при 10-20% от случаите с липси на лекарства на пазара има нарушения. В такива случаи се образува административно-наказателно производство, обясни Богдан Кирилов.