Шефът на "Александровска": Не може да има болници само за пациенти с COVID-19

Откриването на 200 легла е предизвикателство за всяка болница, заяви проф. Борис Богов

Здраве
07:56 - 05 Ноември 2020
3149
Шефът на "Александровска": Не може да има болници само за пациенти с COVID-19

Вчера при министър Ангелов коментирахме проблемите, оказа се, че конституционно не може една болница да бъде заделена само за ковид пациенти поради необходимостта и от други дейности, защото повечето болници са общински, а не държавни". Това каза директорът на "Александровска болница" проф. Борис Богов по БНТ.

По думите му откриването на 200 легла е предизвикателство за всяка болница.

"Това създава известен дискомфорт в реорганизацията на отделението. Организацията сме я направили така, че да не бъдат ощетени пациентите. Няма да се закриват отделения, ще бъдат преструктурирани.  В covid-отделенията ще се лекуват толкова  пациенти, колкото легла ще се открият - максимумът е 200", обясни той и допълни, че и екипите ще бъдат преструктурирани.

Според него категорично неравномерно е разпределена тежестта между болниците. "Големите болници в София поемат потокът от пациенти с COVID-19.  В "Александрова" пациентите с коронавирус са 46, от които 15 в интензивното, а трима интубирани. Свободни легла нямаме. Проблемът с кадрите е всеизвестен факт, в "Александровска нямаме дефицит на кадри", обобщи той.