Шефът на Захарния завод в Пловдив с обвинение и с 250 бона гаранция

Комбинатът е собственост на арестувания Ветко Арабаджиев

Крими
18:35 - 28 Март 2019
1706
Шефът на Захарния завод в Пловдив с обвинение и с 250 бона гаранция

Директорът на Захарния комбинат в Пловдив е обвинен в извършване на данъчни престъпления и му е определена гаранция от 250 000 лева. Към наказателна отговорност е привлечена и жена му, като за нея е определена парична гаранция от 75 бона. Това съобщи заместник главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Захарният завод в града под тепетата е собственост на Ветко Арабаджиев, който беше задържан неотдавна в Испания заедно с жена си Маринела. През 2018 г. по време на акция срещу семейството също бяха извършени обиски в пловдивския комбинат, а прокуратурата твърдеше, че през тази фирма са укривани данъци.

Гешев уточни, че шефът на Захарния завод и съпругата му са извършили данъчни престъпления не като членове на организираната престъпна група на Арабаджиеви, а по поръчение на тази група.

Тази сутрин прокурори, следователи и полицаи извършиха обиски в Захарния комбинат в Пловдив. Иззети бяха мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи, свързани с офшорна собственост. Претърсвания са направени на 7 адреса, съобщи Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор потвърди отново, че Ветко и Маринела Арабаджиеви не са дали съгласие да бъдат екстрадирани от Испания, където са задържани. 

До края на деня от Испания у нас ще пристигнат иззетите веществени доказателства в резултат на европейската заповед за разследване, отправена от България към испанските власти, съобщи още прокурор Иван Гешев. Той посочи, че сред тях има документи, финансови средства и 26 телефона, иззети от помещенията, които Арабаджиеви са обитавали в Испания.