Шиндзо Абе иска среща с Ким Чен-ун

Доналд Тръмп води допълнителни преговори със севернокорейския лидер

Свят
11:13 - 04 Октомври 2019
1389
Шиндзо Абе иска среща с Ким Чен-ун

Японският премиер Шиндзо Абе е решен да се срещне с лидера на Северна Корея, за да разреши въпроса с отвлечените от севернокорейски агенти японски граждани, запазвайки предложение за разговори въпреки изстрелванията на ракети от КНДР, съобщава "Ройтерс".

Северна Корея заяви, че тази седмица е изпитала успешно изстрелване от подводница на нова балистична ракета, която да сдържа външни заплахи и засилва самоотбраната, преди нови ядрени преговори със САЩ.

"Решен съм да се срещна с председателя Ким Чен-ун лице в лице, без предварителни условия, за да разреша всички важни въпроси за отвличането", обясни Абе.

През 2002 г. Северна Корея призна, че агентите й са отвлекли 13 японци десетилетия преди това. Япония съобщава, че 17 от нейните граждани са отвлечени, петима от които са репатрирани. Северна Корея заяви, че осем са мъртви, а други четирима никога не са влизали в страната.

Абе се ангажира да продължи този въпрос, докато всички отвлечени не се приберат у дома, въпреки регионалното напрежение за ядрените и ракетни програми на КНДР.

"Проблемът с похитените е от основно значение за политическата идентичност на Абе и една от причините той да бъде поставен на тази длъжност", коментира Джеф Кингстън, директор азиатски проучвания в университета в Темпъл.

Но Абе има малко въздействие върху Пхенян в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп води допълнителни преговори със севернокорейския лидер. Двете страни са готови да проведат нови ядрени преговори на 5 октомври.

Япония осъди последния ракетен тест на Северна Корея, като Абе заяви, че това е нарушение на санкциите на Организацията на обединените нации.

"Що се отнася до ситуацията в Северна Корея, ние ще направим всичко възможно, за да осигурим безопасността на хората, докато работим в тясно сътрудничество със САЩ и си сътрудничим с международната общност", обясни Абе.

Обръщайки се към отношенията с Южна Корея и проблемите по въпросите на търговията и сигурността, Абе отново призовава Сеул да спазва обещание към Токио.

Миналия октомври Върховният съд на Южна Корея разпореди на някои японски фирми да компенсират корейците, принудени да работят в техните мини и фабрики по време на Втората световна война. Япония, която казва, че въпросът е уреден с договор от 1965 г., нарича решението на съда нарушение на международното право.

"Южна Корея е важен съсед. Бих искал да ги помоля да спазват обещанията, направени между нациите, основани на международното право."