Шокиращо полицейско насилие в Манчестър наложи изявление на премиера Киър Стърмър

Кадрите показват как униформен рита в главата мъж при арест на летището

Новини
07:52 - 26 Юли 2024
1999
Шокиращо полицейско насилие в Манчестър наложи изявление на премиера Киър Стърмър

Видеозапис, на който се вижда как британски полицай рита по главата мъж при арест на летището в Манчестър, предизвика късно снощи протест пред полицейски участък, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

След като видеото, заснето от зрител във вторник вечерта, беше публикувано в социалните медии и предизвика критики, полицията отстрани от длъжност един от замесените служители и предаде действията на независим орган за наблюдение на жалбите на полицията.

В него е показана хаотична сцена на паркинга на летището, в която няколко полицаи, въоръжени с електрошокови палки, задържат двама заподозрени. Събитията, предшестващи тази сцена, не са включени във видеото.

Единият мъж е бил ритан от служител, докато е лежал с лице надолу на пода.

Вторият мъж също е бил ударен в главата от служител, се вижда на видеото.

В изявление на полицията се казва, че видеото показва "сцена, която е наистина шокираща и за която хората с право са изключително обезпокоени. Употребата на такава сила при арест е необичайно явление, което, както разбираме, предизвиква тревога".

Полицията се е отзовала на сигнал за насилие и трима полицаи са били нападнати, когато са реагирали на сигнала. Полицаите, сред които жена със счупен нос, се е наложило на бъдат лекувани в болница.

Премиерът Киър Стърмър каза, че е видял видеото и разбира безпокойството на обществеността. Полицията не предостави никакви подробности за самоличността на арестуваните на летището и заяви, че протестът е приключил без инциденти.