Щедра доза смях и мъдрост в деветата книга от колекция „Вонегът“

Причудливият сборник с есета, речи и мнения излиза за Коледния панаир на книгата

Книги
16:45 - 06 Декември 2023
3674
Щедра доза смях и мъдрост в деветата книга от колекция „Вонегът“

Поредна порция от неподражаемия Кърт Вонегът добавя издателство „Кръг“ към дизайнерската си колекция с книги на американския модерен класик. Изключителният сборник с есета, мнения и речи „Уомпитър, фома, гранфалун“ излезе на български в ново издание и може да се открие с атрактивна отстъпка първо на 401-ви щанд на Коледния панаир на книгата в НДК (5 – 10 декември). Преводът е дело на Владимир Германов, а оформлението, задаващо цялостен облик на серията „Вонегът“ на „Кръг“, е на Милена Вълнарова.

„Уомпитър, фома, гранфалун“ е рядък и ценен шанс да чуем собствения глас на един от любимите писатели на ХХ в. и да изживеем неговите съкровени спомени, вижданията му за света, за творбите му и за книгите на другите.

Остроумен, прочувствен и на места скандален, този забележителен том само на пръв поглед се различава от романите, чрез които познаваме Вонегът най-добре. Всъщност книгата е откровена изповед, която препуска в бесен ритъм през времето и пространството и точно както големите шедьоври на автора, ни отвежда до ядрото на горчивата му мъдрост, прикрита зад оригинален хумор.

Сборникът съдържа разнообразна селекция от жанрове, така че нито за секунда човек не усеща, че навлиза в еднообразно четене. Напротив – Кърт Вонегът прескача от спомен за пътуване в размирна африканска страна до напътствия как се пише научна фантастика; от размисли за гуруто на „Бийтълс“ Махариши Махеш Йоги до есе за бруталния сериен убиец Тони Коста…

„Уомпитър, фома, гранфалун“ е изпъстрен и с проницателни речи на писателя, които той произнася с присъщото си чувство за хумор пред различни аудитории (от каймака на американската физика до дипломиращи се студенти). Вонегът излага и вижданията си за чужди книги – на Карл Сейгън, Хънтър С. Томпсън и др. А в един от най-запомнящите се текстове не пропуска и деликатно да осмее Елена Блаватска – емблема на езотериката и псевдонауката.

Писателят помества в колекцията си дори и художествен текст – пиесата „Силен дух“, в която главни действащи лица са доктор Норбърт Франкенщайн и доктор Том Суифт. Блестящият завършек на сборника пък е пространно интервю, което Вонегът е дал за „Плейбой“ и в което дръзко и точно обсъжда теми от тъгата, през бомбите до красотата на секса.

А какво точно означават думите от заглавието обяснява самият автор в началото на предговора си:

„Скъпи Читателю:

Заглавието на тази книга се състои от три думи от романа ми „Котешка люлка“. „Уомпитър“ е предмет, около който може да се върти животът на множество, иначе несвързани помежду си хора. За пример може да послужи Свещеният граал. „Фома“ са безобидни неистини, предназначени за утеха на безхитростни души. Примерно: „Богатството е ей там, зад ъгъла“.

„Гранфалун“ е гордо и безсмислено сдружение на хора. Взети заедно, тези думи представляват възможно най-добрият чадър за настоящия сборник от есета и рецензии, които съм писал, и за някои от речите, които съм произнасял“.

„Уомпитър, фома, гранфалун“ е деветият диамант в колекцията с книги на Кърт Вонегът, от която вече са част романите „Механично пиано“, Сирените от Титан“, „Майка Нощ“, „Котешка люлка“, „Синята брада“, „Кланица пет“, „Закуска за шампиони“ и „Фарс, или никога вече самота“. Цялата серия може да се намери с 20% намаление при „Кръг“ на 401-ви щанд на Коледния панаир на книгата в НДК, който продължава от 5 до 10 декември 2023 г.

Заедно със сборника читателите ще открият и други от акцентите на издателството, сред които попадат нова биография на технологичния гений и милиардер Илон Мъск – „Рискувай всичко“, луксозно юбилейно издание на „Малкият принц“ с оригиналните акварели на Екзюпери, както и „Титан“, дългоочакваният първи сборник с разкази на писателя дисидент Сергей Лебедев.