Швеция прекрати разследването за изнасилване срещу Асандж

През 2012 г. той се скри в посолството на Еквадор в Лондон от опасения за екстрадиране в САЩ

Свят
16:09 - 19 Ноември 2019
1478
Швеция прекрати разследването за изнасилване срещу Асандж

Швеция няма да продължи разследването във връзка с твърденията за изнасилване срещу Джулиан Асандж. Това съобщиха от Уикилийкс, чийто създател е Асандж.

Заместник главният прокурор на Швеция Ева-Мари Першон уточни, че разследването по казуса с основателя на Уикилийкс е прекратено.

"Свиках тази пресконференция, за да обявя, че разследването срещу Джулиан Асандж е прекратено", посочи Першон.

Коментирайки решението на шведската прокуратура, главният редактор на Уикилийкс Кристин Храфнсън подчерта необходимостта "сега да се съсредоточим върху заплахата, за която Асандж предупреждава от години: войнстващото преследване от страна на САЩ и заплахата, която то представлява за първата поправка (на американската конституция)".

От Уикилийкс изразиха съжаление от обстоятелството, че "процесът в Швеция, с който Асандж винаги е изразявал готовността си да се ангажира и действително го направи, се превърна в толкова политизиран сам по себе си".

В тази връзка от Уикилийкс настояха, че вместо разследването срещу Асандж, трябва да се започне разследване "как правосъдната система не успя да устои на политическия и медиен натиск и трябва да се извлекат поуки".

Основателят на Уикиликс не изпълни паричната гаранция и се скри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. поради опасения, че ще бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде изправен пред смъртно наказание за разпространяване на документи, свързани с войната в Афганистан, както и за хакерски атаки.

По-рано съд в Лондон остави Асандж в ареста.

През май шведската прокуратура обяви, че възобновява разследването срещу австралиеца по обвинения за изнасилване, малко повече от месец след като той беше лишен от политическо убежище от Еквадор и арестуван в еквадорското посолство в британската столица, където живя около 7 години.