Шведски съд не допусна екстрадицията на издирван от Турция мъж

Бюлент Кенес приветства решението, но настоя, че дори не трябва да се смята за заподозрян

ЕС
17:40 - 19 Декември 2022
2059
Шведски съд не допусна екстрадицията на издирван от Турция мъж

Върховният съд на Швеция в понеделник отхвърли искането за екстрадиране на мъж, издирван от Турция, като заяви, че престъплението, за което се твърди, че е извършило лицето, "не е криминализирано" в скандинавската страна, предава Асошиейтед прес.

В изявление Върховният съд каза, че има "пречки пред екстрадирането, тъй като става въпрос за така наречените политически престъпления, т.е. престъпления, които са насочени срещу държавата и са политически по природа". Съдът не посочи името на заподозрения в съответствие с шведската практика.

Шведската информационна агенция TT обаче каза, че става дума за Бюлент Кенес и че Турция твърди, че той е съучастник в опита за преврат в Турция през 2016 г.

55-годишният Кенес, който е получил убежище в Швеция, беше редактор на англоезичния вестник Today"s Zaman, собственост на мрежата, свързана с базирания в САЩ мюсюлмански духовник Фетуллах Гюлен. Издаването му беше спряно като част от правителствените репресии срещу групата. Турция обвинява Гюлен за неуспешния опит за преврат през 2016 г. и смята неговата мрежа за терористична организация.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Миналия месец Ердоган спомена името на Кенес по време на съвместна пресконференция с шведския премиер в Анкара.

"В Швеция има един член на терористичната организация (на Гюлен), чието име ще дам: Бюлент Кенес", каза Ердоган. "Например, депортирането на този терорист в Турция е от голямо значение за нас и ние, разбира се, искаме Швеция да действа с повече чувствителност (по въпроса)."

Кенес приветства решението, но настоя, че дори не трябва да се смята за заподозрян.

"Щастлив съм, разбира се. Но решението беше очаквано", каза Кенес пред шведската телевизия SVT. "Не съм напълно доволен, защото казват, че съм заподозрян в престъпления в Турция. Не съм извършил никакво престъпление. Тези обвинения са напълно скалъпени от режима на Ердоган.

"За съжаление, очаквам лоши неща от Ердоган и неговия режим. Те ще продължат да се опитват да злоупотребяват със съдебната система", каза Кенес, цитиран от SVT.

Върховният съд в Стокхолм заяви, че има "риск от преследване въз основа на политическите възгледи на лицето".

"Ясно е, че в този случай има няколко пречки за екстрадиция", каза съдията от Върховния съд Петер Асп в изявлението си след отказа. "Следователно екстрадиция не може да се осъществи".

По-рано този месец Швеция депортира неназован мъж, който избяга там, след като беше осъден от турски съд за членство във въоръжена организация през 2015 г. Турската държавна Анадолска агенция идентифицира мъжа като Махмут Тат, който беше осъден на повече от шест години затвор.