Швейцария също се подготвя за зима без руски газ

Резервите от петрол в страната могат да покрият потреблението за четири месеца

ЕС
13:04 - 01 Август 2022
1698
Швейцария също се подготвя за зима без руски газ

Подготовката за зимния сезон в Швейцария върви по план, пишат местни медии, цитирани от Ройтерс. Страната няма собствени газохранилища, но има дял в съоръжение край френския град Лион. Допълнително страната подписа двустранно споразумение с Франция и води преговори с Германия за доставки при кризисни ситуации и напълно спрени доставки.

Правителството е наредило на доставчиците на газ в страната да осигурят в газопранилища газ в обем на 15% от годишното потребление, което е 35 тераватчаса, както и да гарантират опции за доставката на 6 тераватчаса газ от различен от Русия източник. Това е около 20% от зимното потребление на газ в Швейцария.

Досега пет доставчика на газ в страната са осигурили физически газ в газохранилищата на съседните държави от 3,8 тераватчаса газ, или около 60% от заложените цели.

Страната няма голяма зависимост от природен газ - той осигурява едва около 15% от енергийното потребление. 42% от газа отива за отопление на домакинствата, а останалите - за индустрията, транспорта и сектора на услугите.

Заради опасността от прекратяване на доставките има препоръка мощностите, които могат да ползват алтернативни горива, да имат готовност да преминат на лек суров петрол. Резервите от петрол в страната могат да покрият потреблението за четири месеца.

По данни на правителството около 47% от вноса на газ в Швейцария идват директно или индиректно от Русия. Берн купува газ от газовите хъбове в съседните държави от ЕС.

В случай на прекъсване на доставките правителството първо ще препоръча домакинствата и бизнеса да ограничат потреблението на природен газ. Мощностите, които имат алтернативи, ще трябва да преминат към него. Ако това не даде резултат, ще бъдат въведени ограничения, като домакинствата и някои социални дейности са защитени потребители. Останалите потребители ще имат квоти за природен газ, но без да има приоритизиране, сочат още плановете на Берн за тази зима.